Thursday, August 25, 2011

alahai irfan : angin pasang

ummi nak share pasal irfan kat sumer orang.biar jadi pedoman bersama yer...
pas nie saper2 ada baby boy, amik perhatian betul2 atas perkara ni..
arie sabtu aritue, irfan demam.badan dia start panas malam sabtu aritue...
ummi terus bagi dia minum ubat demam N selsema.
then siangnyer die x aktif sangat...pastu x nak susu botol langsung.
ummi pelik kenapa die x nak susu botol,nestum pun x nak jugak.
so ummi terpaksa bagi die direct susu badan.
malam ahad tue ummi N abbi bawak die g klinik, alhamdulillah suhu badan die dah turun sikit.
ahad tue die meragam jugak, x nak susu botol then menangis jer.
malam isnin tue die x tido nyenyak,dalam masa sejam mesti die merengek.
kencing pun dah start sikit2 jerk.
pagi isnin ummi gi kejer cam biasa..abbi N irfan antar ummi.
irfan ummi mintak abbi antar ke nurseri sebab arie isnin semalam lorong umah ummi buat masak2 sebab turn more.....
pas antar ummi, abbi bawak irfan balik.sepanjang kat opis ummi risau jer keadaan irfan.dok terpikir nak ke x nak,so ummi terus call abbi.nak tanya dier dah antar irfan ke nurseri belum.
sekali ummi call, abbi x angkat, ummi dah risau dah nie.
kali kedua, baru abbi angkat.terus abbi bagitau kat ummi,irfan kene angin pasang...
aduhh..ummi dah naik risau jer..
abbi nak bagi die susu, tapi die x nak, menangis jer.....then abbi bawak irfan jenjalan kat luar umah...
ada jiran ummi nampak, dia tanya abbi kenapa ngan irfan..then abbi cakap la x nak susu....
akak tue terus amik irfan, pujuk2.....dia cakap kembung perut nie..dia tolong sapu minyak kat perut irfan...
tapi irfan x benti menangis...ada makcik tue pun tengok irfan jugak.dia yg cakap angin pasang kot nie...
terus akak tu bukak pampers irfan, tengok dah besar dah...abbi tengok pun terkejut sangat2...
memang besar abbi kater....terus ummi mintak abbi amik ummi..
balik tue, ummi terus amik die kat umah jiran ummi.die dah diam, tapi lemah jer keadaan die.
sian tengok die, ummi rasa nak menangis jer..balik umah terus ummi susukan die, then die tidur.nyenyak betul tidur die.lamer la die tidur.
malam tue baru ummi N abbi bawak die gi klinik.doktor kater ada lagi sikit angin pasang die.then salur kencing die ada masalah sikit.doktor suruh refer kepada pakar paediatrik.then doktor buat surat suh bawak g jumpa pakar.
soknyer, arie selasa ummi bawak la irfan gi hospital putrajaya ngan abbi.jumper pakar dia kater irfan dah ok.angin pasang die da surut da.so x leh nak tengok situasi nyer.doktor kater angin pasang nie ada 2 jenis.satu yang x turun2 lagi, tue yang bahaya.satu lagi, turun balik biler dah ok.kes irfan nie x tau lagi sebab dah surut dah tapi telur die turun balik.lagipun baru kene, susah nak cakap.tapi so far setakat ni ok la keadaan die.
pasal salur kencing tue memang sempit law angin pasang tengah jadi.biler dah surut, back to the normal la.
hmmm......ilmu doktor nie ummi x arif sangat.nanti ummi minta bantuan en google pasal info angin pasang nie.
alhamdulillah sekarang nie irfan dah kembali pulih seperti sediakala.cumer susu lamer die dah x nak.so ummi terpaksa tukar susu lain.dulu die minum susu ducth lady.sekarang nie die nak susu dugro plak.x per la asalkan die sihat ummi dah rasa syukur sangat.
pengajaran buat ummi, kene lebih prihatin pada baby boy nie.pengalaman nie cukup berharga buat ummi N abbi.family ummi N abbi x pernah kene angin pasang ni, so petua2 sumer bagai memang ummi x tahu.kene tanya orang yang lebih berpengalaman la...ibu cakap balik cuti nie nak bawak irfan g berurut kat dukun.
semoga anak ummi nie sihat dunia akhirat.........die la permata hati ummi.....

nota ummi :orang kater tuam ngan batu sungai time dalam pantang lagi.ummi x buat sebab ummi x tahu, family pun x tahu..kalau la ummi tahu...........tue kalau......sekarang nie mende dah jadi.....tawakal jer la......




..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

2 tetamu comel :

Are-Gya said...

hope irfan sht teros lps ni..xpe klu x kne tak tau kn mummy..=)

ummi tieha8384 said...

betul tu cyg....
mummy risau tgk keadaan die
sian tgk die menangis x benti2
susu pn x nak..
skrg nie dah ok dah....