Monday, August 15, 2011

kisah balik kampung

hari jumaat minggu lepas ummi mintak cuti.abbi pun mintak cuti sebab nak balik kampung.irfan pun terpaksa ummi pontengkan dia.heheheheh......
ummi nak citer kisah ummi balik kampung....jom layan.....



khamis malam jumaat

sebaik sahaja abbi balik kejer, terus siap2 balik kampung terus.sampai kat kampung lebih kurang kul 1.30 am.malam pertama kitorang bermalam kat umah ibu (ibu ummi).perut terasa lapo plak.sampai umah jer terus makan ngan abbi.then masuk tido kul 2.30am.memang mengantuk giler...esoknyer pukul 5.00am ibu dah kejut bangun,SAHUR.......

Jumaat (12/08/2011)

pagi tue kitorang bangun lambat.irfan pun bangun lambat sebab kepenatan.dalam kul 9.30am terus cepat2 mandikan irfan.siap2, then pi pecut ke rumah mak (mak mertua ummi) untuk antar barang dia.sampai umah mak, mak lom balik kejer.(mak mertua ummi meniaga martabak bulan poser).yang kat umah cumer abah, tue pun abah baru balik dari motong gotah (menoreh).abah layan irfan sampai tertidur budak tecik tue...rindu sangat si atok ngan cucunyer tue.then tengahari mak balik,irfan dah tidur.sian mak.....mak kejut jer irfan bangun.then dapat main jap ngan nenek dia, kitorang terus gerak balik.adik ummi sasa pun ikut sekali.petang kul 2 dia nak kene sekolah.abbi lak tenghari nak kene solat jumaat.

petang tue dalam kul 3.00pm terus mandikan irfan.siap2, terus ajak ayah ummi gi hospital.ummi nak jenguk pakcik ummi yang sakit.(orang jawa panggil pakcik is PAKDE....) on the way gi hospital, mak ngah irfan call.gitau cik aton (Makcik ummi) masuk ward jugak.ummi ingatkan dia dah bersalin dah.tup2 mak ngah gitau baby dia meninggal dalam perut...INNALILLAH.........terkedu seketika ummi.terus pecut ke hospital.kat hospital Batu Pahat nie, baby bawah 12 tahun x dibenarkan naik ke atas ward.(since kes H1N1 tue arie). so ummi bergilir la ngan abbi jaga irfan kat bawah.memuler ummi tengok cik aton.pakcik ummi pun ada sekali ngan anak dia yang sulong.sian derang...makcik ummi nie tinggal tunggu hari jer nak bersalin.tetiber baby dia dah x bernyawa dalam perut.makcik cakap sebab ada jangkitan kuman.bila scan, doktor cakap ada bintik2 kat baby tue.al-fatihah buat mereka sekeluarga.

then, ummi tengok pakde ummi plak kat ward 9.masuk jer kat ward tue, satu pemandangan yang ummi rasa crowded sangat2 la.sebab nyer kat laluan pejalan kaki pun derang letak patient.memang pack la ward tue.dalam hati ummi, ummi ni kejer kat KKM.tapi hospital kat kampung ummi terlalu crowded.malu pun ada.bukan aper, hospital Batu Pahat sekarang nie tengah renovate.x lamer lagi ward2 tue akan berpindah ke bangunan baru.so sekarang nie memang la keadaan nya terlalu crowded.pasal pakde ummi, kesian ummi tengok dia.time ummi datang, dia tidur jer.menurut kata mak long ummi, memang dia tidur jer keadaannya.pakde ummi nie sakit sejak before angah ummi kawen aritue.sampai la sekarang, dia still lagi cam tue.menurut ayah ummi, pakde ummi nie da 3 urat kat kepala dia dah putus.ummi hanya mampu berdoa untuk kesejahteraan dia jer.

dalam kul 5.30 lebih kurang, kitorang pun terus balik,yer la nak kejar masa kan.al maklumla bulan puasa.nak kene masak lagi.sampai umah betul2 nak dekat berbuka da.ibu ummi da masak.ummi x dapat nak tolong sebab balik tue terus mandikan irfan.....sian anak ummi tue, penat sebab berjalan.

sabtu (13/08/2011)

pagi lepas bangun tidur, ummi terus siap2 balik ke rumah mak mertua ummi.sebab hari nie mak nak buat masak2.kat kampung ummi memang mengamalkan adat kunjung mengunjung law dalam bulan puasa.tempat lain ummi x tau la kan.ibu dah buat minggu lepas lagi.time tue ummi x dapat nak balik kampung.kami adik beradik bergotong royong masak juadah tuk bagi kat sedara mara.adik ipar ummi cik ya pun balik.kakak ipar ummi kak lela pun balik.cumer laki dia abg ipar ummi x balik sebab ader kejer.adik bongsu abbi x balik jugak.yer la nak balik camner, dia jauh kat kuantan sana...huhuh...pakcu irfan akan balik time raya jer nanti.

seronok dapat masak bersama adik beradik nie.walaupun penat, tapi perasaan seronok tue x dapat nak digambarkan.sekali sekala balik kampung dapat kumpul adik beradik memang best.

ahad (14/08/2011)

hari nie ummi x der buat aper2 pun.dok berehat jer kat umah.sebab dah penat semalam masak memasak.so hari nie berehat jer la.lepas buka, ummi abbi N irfan terus gerak balik.sekali gerak dengan cik ya ngan kak lela anak beranak.derang balik segamat, kitorang balik KL.sempatla jugak ummi singgah umah ibu.tapi x dapat nak jumpa ibu sebab dia dah pegi surau tuk terawih time tue.sampai umah KL dalam pukul 12.00am.terus sahur sebab dah x larat nak bangun sahur.tue pun badan ummi dah rasa lain macam jer sekarang nie.sejak malam tadi ummi rasa nak demam dah.nie kepala rasa pening sangat2.sahur pagi tadi pun cumer bangun minum air masak jer.memang x larat sangat nak makan.abbi pun sama.

nota ummi: seronok balik kampung walaupun penat.aduh badan dah sakit2 dah nie....adooiiiya.....

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :