Tuesday, October 4, 2011

update terkini : dak irfan

pernah x korang terdengar or terbaca ker aper2 jer pasal citer alam yang satu lagi (maksud ummi alam yang mata kasar kita x kan nampak).korang percaya x dengan citer2 tahyul nie...bagi ummi, selagi ia x bercanggah dengan hukum TUHAN, kiter leh percaya.tapi jangan sampai melebihi kepercayaan kite pada TUHAN dah la.

kenapa ummi cakap pasal nie.sebab arietue ummi balik kampung.mak mertua ummi ada tegur ummi,dia tanya kenapa muker dak irfan pucat jer.ummi x perasan pucat die tue camner.sebab ummi x pernah tahu pasal mende2 nie even dulu ummi pernah la jugak kene kacau.mak mertua ummi cakap memang muker dak irfan nampak pucat sangat.takut kene sawan nie, dia cakap.ummi dah takut la kan.pas tue arie sabtu pagi abah mertua ummi bawak ummi ngan abbi gi umah pakcik yang tahu jugak la nengok2 mende camni.dak irfan memang x banyak ragam, die memang budak baik.cumer masa tengah ubatkan die tue die merengek jer.mungkin sebab die bangun tidur time tue (nak sedapkan hati jer nie.)cara pakcik tue tengok dak irfan lain macam jer.pakcik tue berubatkan dak irfan guna ayat al-quran.

dia tanya kat abbi, kejer aper, kat mana, dok maner sumer.abbi jawab jer la.pastue dia ubatkan dak irfan, dia kata dah lamer kene nie.ummi pelik la kene aper.dia kater ada yang kacau dak irfan nie.banyak dia kater yang kacau.ada yang bentuk muker la, ada patung la, ada tulisan cina sumer la.dia tanya sewa rumah orang cina ker.abbi cakap x der la, sewa ngan orang melayu jugak.dia tanya abbi kejer kat mane, ader balik malam ker x.abbi cakap la ader.selalu balik malam.dia kater ader yang ikut abbi balik umah nie.ummi diam jer la.pas tue dia ada bagi air yang dibaca ngan ayat al quran tuk bagi dak irfan minum ngan mandikan sekali.balik sini ummi x sempat lagi nak mandikan dak irfan sebab pagi antar dak irfan ke school dia, memang ummi x mandikan.sebab sejuk pagi2 nak mandikan die.

pas tue dia bagi delingo (nie sejenis tumbuhan dari keluarga halia dalam bahasa jawa) yang digunakan untuk ubatkan dak irfan tadi kat ummi.dia suh tumbuk pastue sapu kat kaki dak irfan.masa kat kampung ummi ada la sapu kat kaki dak irfan, ngan celah2 kaki KFC die tue sekali ngan ubun2 die.kat sini ummi x sempat lagi nak buat sebab balik jer umah die terus susu, pastue melepak tidur sampai sok pagi.x per la janji die dah sihat ummi dah syukur sangat.memang pas bawak dia gi jumpa pakcik tue, nampak la perubahan kat muka die.dah merah dah x der pucat lagi.lega sikit hati ummi nie.law x, dok risau jer tengok keadaan die.nie selsema ngan batuk jer x ilang lagi.

law nak bagi die makan ubat, kemain lagi susahnya.semalam ummi tanya kat nursery senang x bagi dak irfan makan ubat, derang kater senang jer.x der nangis per pun.heih.....law ngan ummi die nie, kemain lagi menjengnyer.kemain susah no nak bagi die makan ubat.kene paksa baru nak telan.law ngan abbi die, senang jugak.tapi abbi die jenis takut nak bagi.x sampai hati dier kater.cehh...law ikutkan ummi pun x sampai hati, tapi ummi nak anak ummi tue sihat walafiat.

nota ummi : hari nie abbi balik kampung sensorang naik bas.dah sampai lom dier agaknya yer..so, mlm tadi ngan malam ni ummi berdua jer la ngan dak irfan....rindu lak kat abbi...huhuhuhu




..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :