Tuesday, November 1, 2011

kembalinya ke rahmatullah

salam....
nie kisah minggu lepas.seminggu ummi amik cuti kecemasan gara2 berlakunyer 2 perkara dalam keluarga ummi.ummi ami cuti hari isnin 24hb sebab dak irfan kena sakit mata kan.nak tahu baca kat  entry nie.ummi naik kejer semula hari selasa 25hb.sehari sebelum deepavali.

petang selasa tue pas ummi solat asar kat opis, dapat call dari ayah.call ayah balik, tanya kenapa.ayah cakap nenek dah meninggal...terus ummi lemah semangat, terduduk sekejap.dah sebak time tue.ayah kata baru jer meninggal.innalillah............terus ummi call abbi, tapi x dapat.dah nak kul 5.00 petang dah.terus kemas beg sumer, bagitau kat EO ngan kengkawan, terus balik.abbi sampai amik ummi terus ummi cakap nenek meninggal..ummi ajak abbi balik kampung malam tue jugak.

balik kejer, amik road tax dulu kat salak tinggi.kebetulan 25hb arietue raod tax mr purple mati.kene renew yang baru.amik, terus balik umah.sampai umah terus kemas kain baju sumer.tetiber lak dak irfan demam panas.bagi die makan ubat dulu..tetiber panas sangat badan die, ummi naik risau.abbi ajak ke klinik dulu tapi ummi kater x yah la,dah bagi ubat lagipun dah lambat sangat nie.last2 gerak dari umah kul 8.00 malam.ayah call bagitau jenazah dikebumikan malam tue jugak.lepas isya'.ummi cakap la kenapa x tunggu ummi balik dulu.sedih sangat time tue.dah ayah kater adik beradik dah ada semua, so derang decide nak kebumikan terus.ok la, ummi diam jer.x per la....tapi memang ummi cukup terkilan sebab x dapat nak tatap muker arwah buat kali terakhir.

sampai kampung dah kul 11.00 malam.balik umah ibu dulu sebab dak irfan demam kan,so x sesuai la nak bawak die terus ke rumah arwah.esok pagi nyer ummi ngan abbi bawak dak irfan pegi urut dulu sebab hari isnin tue kan die jatuh dari katil.terus demam panas, takut badan dia sakit2 ker aper ker.ibu pun suh bawak gi berurut, sebab badannyer panas sangat time tue.settle urut, terus balik umah mandikan die.bagi die makan ubat, siap2 terus gi umah arwah nenek.sampai sana orang dah ramai.ramai sedara cakap bawak dak irfan gi klinik ker sebab panas sangat.hari cuti umum kan (deepavali) takut x der klinik bukak.klinik kerajaan dah confirm2 tutup.terus gerak ke pekan seri medan tengok klinik bukak x.x bukak, terus gerak ke tongkang pechah.nasib baik klinik putra bukak.

doktor check suhu, 37.5..tinggi sangat, memang nampak ketara la panas die.muker telinga sumer merah.doktor bagi ubat demam ngan antibiotik.balik dari klinik terus balik umah mertua kat pt hj ariff.bagi dak irfan rehat secukup2nyer...tengahari tue ummi bukak baju dak irfan bagi die bogel, tinggal pampers jer.bagi panas die ilang.dah ok dah pastue.malam nyer ummi ingat nak gi kenduri tahlil arwah, dak irfan ummi tinggalkan ngan mak mertua.tetiber pas maghrib tue badan dak irfan panas lagi.merengek2 jer die.terus ummi x jadi pegi.malam tue bagi dia ubat, kat kepala die sapu ngan isi kelapa tua.pastu tampal cool fever.kejap jer isi kelapa tue kering,cool fever dia pun terus panas.memang panas sangat la badan die.pastu okey balik.aduhai..memang betul2 dugaan la.....seb bek time tidur die ok.

sok paginyer, sepatutnyer kitorang balik sebab abbi cumer dapat cuti 2 hari (petang N pagi).malam dier kene masuk kejer.ummi lak amik lagi cuti hari khamis tue.dak irfan lak, kejap ok kejap panas badannyer.memang kasi die rehat secukupnyer la.ikut nasihat doktor.hari jumaat pagi tue bawak la dak irfan gi hospital sebab suhu die makin meningkat.sampai hospital terus gi kecemasan.kebetulan angah ummi kejer pagi tue.so die bawak dak irfan jenjalan jap, ummi gi daftar nama irfan.ada satu kejadian yang buat ummi terguris sangat2 hokeh.lain entry ummi citer.jumper doktor, doktor kater tonsil dak irfan bengkak sikit.teruskan bagi ubat, bagi die rehat secukupnya.pantau suhu die.pastu balik umah, tengok suhu dak irfan dah turun dah.time kat hospital tue suhu die 38C.tinggi kan.ummi takut jer law tetiber kena sawan kan.tue yang bawak ke hospital cepat2.

then abbi terpaksa amik cuti lagi sebab nak bagi dak irfan sihat N rehat secukupnya sebelum balik KL.jadi abbi cuti sampai hari sabtu, ahad masuk petang.sabtu pagi tue bawak dak irfan berurut lagi before balik KL.time nie suhu die dah turun dah.pas balik dari berurut, gi umah mertua lak.abbi petang gi memancah kat kebun.ummi lak gi kenduri tahlil.baru nie la ummi gi, abbi dapat jugak la gi 2 malam.petang tue ummi rewang kat umah makcik kan.dak irfan ummi tinggal ngan mak.seb bek die dah ok sikit, x der la meragam sangat.balik rewang dah kul 6.00.seb bek mak mertua dah mandikan irfan.ummi balik tengok mak tengah suapkan dak irfan.tapi dak irfan makan sikit jer.hmmm..mungkin badan die x sihat lagi kot.abbi pun dah balik time tue.

malamnyer ummi ikut abbi ke tahlil arwah.malam last kan, so ummi gi la.dak irfan ummi tinggal ngan mak.sebab ummi nak die rehat secukupnyer.hari ahad pagi dah kene balik KL,so bagi die rehat jer kat umah.sepupu die sumer tanya irfan maner.ummi cakap la irfan xsihat,tidur kat umah.memang irfan x ke mana pun la kat kampung.dok kat umah jer.balik malam tue dalam kul 11.00 malam, tengok mak tengah dukung die.die dah bangun lak,time ummi kuar umah dalam kul 8.00 tue die tidur.pas susukan die, die tidur balik.dalam kul 2.00 pagi die bangun lak.susukan sambil ummi tidur.tapi tidur2 ayam jer la.tengok die segar jer, biarkan die main dulu.dok kacau2 nenek die tidur.hai irfan......tengok die sampai ummi terlelap.tahu2 tengok die dah dekat ngan mesin jahit.terus ummi angkat bagi susu.terus melekat ngan ummi sampai tertidur.dah tidur tahu plak die ngendeng (bahasa jawa) maksudnyer dekat2 ngan nenek die.

sambung tidur dalam kul 5.00 pagi dah terjaga dah budak tomei tue.memang time die bangun.dan kebiasaannya time nie la die bobot....(buat kuih).alhamdulillah setakat nie senang jer dak irfan nie bobot.xder masalah sembelit pun.tengok die dah bangun ummi pun ikut bangun.nenek pun ikut bangun.pastu satu2 dak irfan kejut.cik ya die, abbi die.atok die pun die kejut kasi bangun.suker la die sumer orang dah bangun, ajak main.cumer mak long pak long ngan sepupu2 die jer ummi x kasi kacau.main2 ngan abbi, ummi gi solat subuh.pastue susukan die, terus tidur balik.dalam kul 8.00 pagi die dah bangun.terus mandikan die, siap2 sumer nak balik sebab abbi kejer petang.dalam kul 9.00 pagi gerak dari umah mertua.singgah jap umah ibu, terus gerak balik.sampai umah dalam kul 12.00 tengahari.

sampai umah jer dak irfan membuta jer kejernyer.suap die pun bantai tidur.pas makan sikit sambung tidur.abbi die g kejer pun die tidur.pas abbi gi kejer, ummi pun tidur jugak.tetiber pakcik sebelah umah tue buat bising lak, gi betulkan motor dia lak.aduh...dah dak irfan nangis.agaknyer dia dengar dak irfan nangis, terus dia stop betulkan motor dia.dak irfan ummi masukkan dalam buai, buai terus sambung tidur.dalam kul 4.30 petang die bangun.kasi makan roti sekejap, pastu mandikan die.then suap bubur.pun makan sikit jerk.hmmmmm pastu sambung tidur lagi.memang die penat betul la agaknyer.tidur je kejernyer.

panjangnyer citer ummi.dah lamer x update, sekali update sumer masuk dalam satu entry jer senang.saper nak baca, bacala...x nak baca, sudah.ummi x heran pun......

nota ummi : minggu yang betul2 memenatkan........dah seminggu dah pemergian arwah..semoga arwah dirahmati ALLAH......amin......




..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :