Tuesday, November 8, 2011

raya haji 2011



suasana hari raya haji tahun nie buat ummi banyak sebenarnyer.
suasana gembira, of course la dengan berita gembira yang ummi pregnant kan....
suasana sedih, tahun nie merupakan tahun pertama menyambut hari raya haji tanpa nenek belah ayah.arwah meniggal seminggu before raya haji tue hari.ada ummi citer kat SINI.

terasa sangat2 suasana sedih tue sebab biasanyer raya haji kitorang pas sembahyang raya, makan2 mesti nak kene gi umah arwah.berkumpul sanak saudara kat sana.dan setiap tahun pasti ada acara korban diadakan di umah arwah.tahun nie pun ada jugak cumer ummi x dapat nak pegi sebab x baper sihat.

dengar citer lepas nie tahun2 akan datang ikut turutan adik beradik.maknanya tahun depan akan diadakan di umah mak long ummi.tue pun x tahu lagi sebab pak long ummi pun x baper sihat sangat.tahun nie ada 4 (termasuk arwah) sedara ummi yang sakit.biler nenek dah xder, tinggal 3 la.alhamdulillah pakcik ummi yang sorang nie dah sihat sikit.tinggal lagi 2 orang nie.pak long memang terlantar jer la kat umah.memang terbaring jerk.yang pakcik lagi sorang hari tue time nenek meninggal dia masuk hospital.memang betul2 dugaan buat kami sekeluarga.ummi doakan pakcik2 ummi nie sihat hendaknya.

okey, ummi citer pasal korban lak yer....

kampung abbi ada 18 ekor lembu untuk dikorbankan raya pertama haritue.ummi x gi tengok pun,abbi lak demam.sakit kepala, so x dapat nak join rewang sekali.belah kampung ayah lak, banyak jugak.masjid kampung ummi jer dah 3 4 ekor.surau lagi sekor ke dua.jiran ummi pun wat korban jugak.kampung sebelah pun yer jugak.pendek kata umah ibu arie tue sentiasa didatangi orang yang datang tuk bagi daging korban.penuh peti ais kat umah tue.dan rezeki kami jugak ummi ada bawak daging korban balik sini.

ummi xder snap aper2 gambar pun.keadaan ummi x mengizinkan ummi tuk snap gambar.lagipun x tengok pun acara korban tue.sibuk dok layan dak irfan yang masih lagi selsema dan batuk.

nota ummi : balik kampung hari sabtu tue jalan ke arah selatan jammed teruk jugak.masuk tol nilai, dah start jammed dah.sampaila ke seremban.pastu baru la jalan clear.nak exit tol pagoh tengok jalan susur keluar ke tol pagoh keter banyak,jammed.so teruskan perjalanan sampai ke susur keluar ke yong peng utara.ingatkan ramai yang dah balik ke kampung masing2 hari jumaat tue.rupernyer ada jugak yang balik time hari sabtu sekali dengan ummi.


..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :