Friday, November 2, 2012

adik jumpa PZM

salam anak2 ummi..... lamer benar rasernyer ummi x update blog untuk tatapan kamu berdua
bukan aper, ummi x der masa sangat untuk buat entry baru...
nie pun curik2 masa untuk wat entry..
ummi sempat jugakla jenguk belog kengkawan..
mood nak buat entry pun xder...
ok meh ummi citer pasal kisah adik jumpa PZM erk...

ok, khamis minggu lepas (25/10/2012) ummi bawak adik ke klinik untuk injection 4 bulan..
alhamdulillah adik dah 4 bulan sekarang nie...kejap jer rasanya kan...
rasa cam baru jer besalinkan adik semalam....hehehehe
berat adik still lagi underweight....N kene refer pada doktor lagi..
bukan setakat tu sahaja, adik kene refer ke PZM (pegawai zat makanan)
or sekarang nie telah dinaiktarafkan jadi pegawai sains pemakanan....
tapi arie khamis tue PZM tu xder, so kene datang ke klinik balik arie isnin pagi...

so hari isnin (27/10/2012) ummi bawak la adik lagi sekali ke klinik...
ummi jarang g klinik time pagi nie sebab ramai orang...
sekali sekala pegi pagi memang terasa la lamer sebab ramai orang kan..
akhirnyer sampai juga turn adik jumpa PZM nie...
ummi cakap la ngan PZM tue adik nie kuat susu...
tapi still lagi underweight...
PZM sarankan ummi kene banyakkan makan sayur bayam...
sebab sayur bayam kaya ngan zat besi or something yg baik untuk ibu yang menyusukan baby.
even tuk ibu mengandung pun digalakkan makan sayur bayam..
then kene banyakkan makan makanan berprotein tinggi...
minum susu.....ummi minum horlicks @ milo sehari 2 kali
PZM kater horlicks nie boleh tapi x digalakkan sebab MANIS...
ikan bilis pun kaya dengan zat besi.elok juga untuk bagi pada bayi berumur 6 bulan ke atas..
(yang nie ummi rasa boleh praktikkan kat abang nie....)
and banyak lagi la PZM tu cakap....
nanti la ummi cari info pasal makanan untuk  menyusukan baby nie..
ummi nie anak da masuk 2 pun still lagi belajar N goggle sana sini untuk cari info berguna
nanti law dapat ummi sharekan kat sini yer

okla ummi nak g solat nie...then nak EBM susu adik....
nanti ummi sambung citer balik yer.....
wasalam......
..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :