Thursday, November 8, 2012

banjir 2012




salam sumer... nie ummi nak citer plak pasal banjir yang baru2 nie melanda negeri selangor dan johor. kenapa 2 negeri nie..sebab ummi ngan abbi berasal dari johor kan...plak tue daerah batu pahat yang sekarang nie ngah heboh pasal banjir kan.alhamdulillah sebab kampung ummi ngan abbi masih lagi dalam keadaan baik walaupun jiran2 mereka  kat kampung sebelah dah pindah sumer.terutamanya kawasan paeit sulong.situ memang dah start banjir time hari raya haji law x silap ummi.

hari2 dok call ibu ngan mak mertua kat kampung tanya keadaan camner.ruper2nyer tup-tup umah ummi kat sepang plak yang banjir...huhuhu..per citer nie......hujan turun selebat-lebatnyer hari sabtu arietue..(hari kedua adik demam).then isnin tue time abbi kejer petang dah kuar kat berita kata kawasan daerah sepang, kuala langat & banting dah banjir.ramai yang dah berpindah.huhuhu....seb baek taman perumahan tempat kami x banjir..TAPI.....jalan utama yang menghubungkan kami penduduk taman BSE tue dah naik air......huhuhuhu....pagi isnin tue ok lagi..belum banjir lagi...lagipun ummi cuti kan hari isnin..so x tau keadaan sebenar camner..cumer dengar abbi citer jer la....tapi memang abbi ada cakap kawasan RTB dah banjir...sebab umah sepupu abbi dah masuk air.derang satu kuarga dah pindah...derang tumpang umah kawan sekampung abbi jugak kat taman lain...

air makin naik arie selasa pagi tue..ummi g kejer pagi tue, lalu jalan luar JALAN KLIA-NILAI...tapi kuar dari taman, jalan yang menuju ke arah banting kering lagi.cumer yang menghala ke KLIA dah naik air..polis pun dah standby kat situ...sumer kenderaan x kire besar @ kecik sumer redah air.termasuklah ummi....cuak jugak sebab takut x lepas kan....abbi lak kat belakang ummi, sentiasa pastikan ummi kat depan die..cumer sampai kat tempat jalan putus tue die terpaksa teruskan ke depan sebab die naik motor..leh lalu tepi.yang ummi bawak keter, x leh la.kena tunggu turn tuk lalu sebab jalan hanya dibuka selorong jer...yang lorong belah kiri dah penuh air dah...pastue ummi perasan jalan masuk ke RTB memang dah putus.sumer keter berderet kat tepi jalan.ummi x leh amik gambar sebab tengah drive.....law x leh la ummi amik gambar tepek kat sini bagi abang ngan adik tengok suasana banjir kan....

sepanjang hari selasa tue kejap-kejap ummi call abbi.x call, msg tanya status banjir camner....pastue siap call cik ila lagi (jiran sebelah umah) camner..sebab cik ila kejer bomba...tapi rupernye cik ila ada kursus kat jelutong seminggu...dia pun tanya2 jugak kat ummi ngan abbi samada jalan leh lalu ker x....petang selasa tue ummi balik kejer jalan yang menghala ke arah banting dah rata ngan air.jalan nak masuk ke taman ummi pun dah rata da..sumer dok redah air jer..berserah jer la samada boleh lalu ke x..yer la takut law tetibe keter mati tengah2 redah air kan....(air masuk enjin)...x ker naya jawabnyer..abbi awal2 dah pesan tekan minyak gune gear 1 @ 2..jangan tekan brek...

alhamdulillah ummi boleh lalu lagi..tapi air makin dalam la....malam tue abbi gi kejer lalu jalan utama tue kata air memang makin dalam..sok pagi law x leh lalu situ abbi suh ummi lalu jalan ke tempat pembuangan sampah!!!(jalan kebun)oh no!!!ummi x pernah lagi lalu situ....takut jugak....law situ x leh lalu jugak means ummi TERPAKSA amik cuti BENCANA.......ngan pegawai memang ummi dah beritahu tempat ummi termasuk dalam kawasan dilanda banjir..so law ummi x datang derang faham la kan kenapa.....arie rabu pagi tue ummi gi kejer kuar dari taman tengok xder plak keter yang lalu ke arah jalan kebun tue..sumer menghala jalan utama..means jalan tue leh lalu lagi la kot..ummi tawakal jer la ikut belakang keter lain...sampai depan kilang GENTING SANYEN tue, ummi stop jap kat tepi..tengok keter leh lalu ker x..sumer leh lalu..x der plak yang stuck kat tengah2 air tue...arus air ummi tengok laju jer mengalir...sebiji demi sebiji keter redah air...

ummi baca bismillah......sedikit keyakinan..ummi pun tekan minyak gear 1 terus redah air...takut sebenarnyer sebab air dalam.....alhamdulillah ummi lepas jugak redah banjir....minggu nie memang ummi lalu jalan luar jer...sebab abbi x bagi ummi lalu jalan dengkil.kawasan dalam dengkil tue diisytiharkan kawasan bencana...so takut jalan putus, air dalam tu yang abbi x bagi ummi lalu sana.....ummi pun ikutkan jer la....dah lama x lalu jalan luar terasa jauh la plak....huhuhuhu.......tawakal jer la.....dan alhamdulillah petang rabu tue (semalam) ummi balik kejer air dah surut dah..even semalam memang sehari x der hujan turun......jalan pun dah kering jer....tapi malam tadi hujan turun agak lebat jugak..ummi dah berdoa jer biar air x naik lagi....

then pagi tadi gi kejer abbi antar ummi...tengok jalan memang dah kering..cumer kat tepi2 jalan tue still lagi penuh ngan air.semalam pas abbi balik kejer abbi sempat gi jenguk sepupu dia yang rumahnya masuk air..abbi kata masuk dalam umah air paras peha..ok dalam kan...ummi x sempat lagi nak menjenguk..x per la...abbi dah wakilkan ummi kan.....kire sama la kan......mintak2 hari nie air makin surut..tapi tengok keadaan tadi macam banjir termenung plak...air berhenti takat tue ajer....cam lamer plak nak surutnyer.....

semoga x der kejadian yang tidak diingin berlaku yer sepanjang banjir nie...keadaan kat kampung pun (johor) dah semakin baik....mangsa banjir yang dipindahkan tue arie pun dah dibenarkan balik ke rumah masing-masing..cumer kat selangor nie jumlah mangsa banjir still lagi 2ribu lebih..hmmmm.....first time umi berdepan dengan keadaan banjir di sini sepanjang ummi jadi warga BSE......

p/s : hari ahad nie ummi sekeluarga nak balik kampung jenguk orang tua..semoga cuaca bertambah baik hendaknya........amin.......

law keter ummi leh bungkus camnie kan best.........




..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :