Thursday, January 3, 2013

ummi x jadi balik kampung

salam....
hari tue kan ummi ada cakap ummi nak balik kampung kan hari sabtu tue sebab wedding cousin ummi hari ahad.tapi satu kejadian yang ummi x sangka berlaku ke atas kami sekeluarga....

hari jumaat petang ummi balik kejer drive keter cam biasa tapi ummi rasa lain jer drive time tue..rasa mr wira cam sembap jer, perasaan x sedap mula beraja dalam hati..hati berdebar-debar.sampai simpang tiga dengkil, mr wira dah muler tersengguk-sengguk.ummi try idupkan signal pun dah x mau menyala dah...dah sudah......belok jer masuk simpang tue ummi call abbi..cakap keter problem....mungkin ummi sampai umah lambat.arie tue abbi kejer pagi N malam...time tue abbi dah ada kat umah.ummi drive so slow..nasib baik la belakang x banyak keter yang ikut belakang ummi.law x dah sah-sah kena hon jer....ummi dah pernah alami perkara yang sama.keter rosak keter belakang hon jer walaupun kita dah pasang lampu hazard.....hmmmmm....naluri manusia yang x memahami kesusahan orang lain....hmmmmm.......

masuk je ke jalan bukit changgang, keter dah muler slow..ummi berhenti kat tepi jalan.call abbi terus kata x boleh nak bawak keter lagi nie...keter dah x boleh nak jalan....so abbi kata tunggu abbi datang.hmmm...sambil tue ummi cuber jugak drive mr wira,memang sah mr wira x boleh nak jalan lagi.jalan sikit jer terus mati engine...haii........berhenti plak depan2 pasar..hari jumaat biasa ada pasar kat bukit changgang.hmmm......terus msg abbi ummi benti kat depan pasar.dalam 15-20 minit abbi sampai..sebelum tue ummi call kak jun kata amik anak-anak lambat sikit keter rosak....pastue abbi cuber tengok apa masalah mr wira.then abbi kata altenator keter rosak...oooo ummi x tahu apa bende tue......abbi terangkan jugak apa masalah biler altenator keter rosak.baru lah ummi faham sikit2....

abbi call sepupu abbi yang dok kat RTB....then sepupu abbi datang jumper bateri.letak mr wira kat umah kawan abbi, then kami laki bini balik umah.amik anak-anak terus balik.sampai umah dah kul 7.abbi cepat2 makan, ummi lak gi mandi.abbi siap2 nak gi kejer.ummi dah muler tension sebab x dapat nak balik kampung.pas maghrib call ibu gitau x jadi balik kampung..citer kat ibu apa masalah bagai...sedih jer time nie....sudahnyer sepanjang cuti 4 hari ummi x gi mana2 pun.sumer gara-gara mood lari.hmmm....memang frust sangat2 sebab x dapat nak balik kampung.x dapat nak jumpa sepupu sepapat.x dapat nak rasa kemeriahan majlis sepupu ummi..adoiyaaaiii.......

mujurlah mr wira rosak before balik kampung.law kat tengah-tengah highway camner???????memang ada hikmah di sebalik kejadian tue...hmmmm.......isnin cuti 31/12/2012 duduk kat umah ajer..sian anak-anak x ke mana..abang la, boring agaknyer sumer serba x kena...in shaa Allah ahad nie ummi ngan abbi bawak anak-anak jenjalan...malam tadi dapat la bawak anak-anak gi jenjalan jap.x gi mana sangat pun.just gi giant beli barang sikit, pastu gi umah kawan abbi buat majlis birthday party anaknya.hmmm....

tu jer nak citer pasal kejadian akhir tahun 2012.hmm........minggu nie anak-anak kat umah sebab kak jun minta cuti anak masuk sekolah darjah 1

isnin (31/12/2012) - ngan ummi jer kat umah...
selasa (01/01/2013) - ngan ummi jugak kat umah.abbi kejer
rabu (02/01/2013) - pagi ngan ummi kejap.biler abbi balik kejer, ummi lak gi kejer
khamis (03/01/2013) - ngan abbi sepanjang hari.ummi kejer
jumaat (04/01/2013) - pagi ngan abbi.tengahari baru abbi anta anak-anak gi umah kak jun.abbi kejer petang.
 
..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

2 tetamu comel :

Cheq Kaq said...

ape nak buat..ketentuan Allah..sabar yer ummi..

Tiha Sweetie said...

tue la sabar jer yang ummi buat...hmmm..sayu jer hati biler tengok pict sepupu kawen kat pesbuk.....