Tuesday, April 8, 2014

pembelian rumah

as salam....

banyak sebenarnya ummi nak citer......satu persatu ummi akan citer nanti yer...
alhamdulillah rezeki kami sekeluarga..x lamer lagik rumah yang kami sewa akan menjadi mutlak kami sekeluarga.....ada tempat berlindung yang selesa nie buat ummi bersyukur sangat2......sepanjang proses pembelian rumah tue nanti ummi akan share yer..banyak jugak sebenarnyer ummi dapat info dari pakcik google dalam proses pembelian rumah second nie....

yer la ummi beli rumah second jer...x mampu lagi rasanya untuk beli rumah baru....belum rezeki kami lagi.tapi nie pun dah buat ummi syukur sangat2....segala2nyer bermula dalam sekitar bulan 5 arietue.......tetiber dapat call dari tuan rumah mengatakan yang dia nak jual rumah tue.dan dia cakap dah ada buyer...OMG!!!!!!!!!!!!!!
memang betul2 satu kejutan buat ummi sekeluarga..buntu kami suami ister memikirkannya...tub2 ummi cakap ngan abbi, kiter amek jer la umah tue.sebab ummi pikir malas nak cari rumah lain....lagipun kitorang dah biasa ngan jiran kiri kanan..semua jiran baik2....dah mesra ngan derang....susah sebenarnyer nak cari rumah yang keadaan jirannyer ok sangat2....cam ummi sekarang nie....sebelah umah tue dah macam mak kami.....kalau ada paper kekadang mintak tolong derang jugak....memasing jauh ngan family so jiran la org yg paling dekat ngan kita if kita dalam kesusahan..betul x.......kalau jiran kiri kanan masing2 buat hal sendiri, susah woo...apa2 jadi ngan saper kiter nak mintak tolong nanti.....lagi2 kalau laki kiter kejer shift mcam ummi nie.....kalau abbi kejer malam2, tetiber ada hal kecemasan camner...ngan jiran jugak la kene mintak tolong kan....kan...kan.....

eh melalut plak dah...jom sambung citer balik pasal rumah....so kami laki bini dah decide nak beli jer rumah yang kitorang sewa nie.....so, muler la survery2 pasal cara2 nak beli rumah.....ngan penjual pon kitorang cuber deal mintak murah sikit harga yang dia bagi tue..dia bagi harga 130K.....so kami mintak kurang sikit la coz dah lama duk umah tu..since hubby bujang lg dah dok umah tue kan....deal punye deal dia setuju nga harga kurang dari 130K harga mule2 dia bagi tue.....

kebetulan plak mama long ada beli rumah kat taman kitorang duduk nie..time tue dia baru jer dapat kunci rumah dia tue..so tanya jugak la kat dia proses2 nak beli rumah.....dia cakap yang paling lama tunggu yerla concern ke pebendenyer.......tue la yang paling lama tunggu..dia tunggu dekat 3 bulan baru dapat concern tue.....betul ker ummi eja tue....tibai jer la....hahhaa........


ok nanti ummi share cara2 beli rumah second erk.....dah lamer sangat topic pembelian rumah nie ummi simpan..kene publish dulu...hahahha......

notaummi: lamer x update belog rasa janggal plak..adeh...tengok belog lain kemain lagi...jelesss seh........

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :