Thursday, November 3, 2011

kali kedua




kengkawan, hari ni mood ummi x baper nak ok sebenarnyer...since malam tadi x ok nyer..sebab2 nyer x tahu kenapa.mungkin perubahan hormon dalam badan kot.kan semalam ummi ada cakap kan kawan ummi tegur ummi tanya sama ada ummi pregnant ker x.sebenarnyer ummi dah persan mende nie lamer da sejak ummi x datang bulan bulan lepas.cumer ummi tuggu jer dulu sampai la terluper.ingat balik semalam biler orang tegur ummi.

so pagi tadi nak mandi ummi wat la UPT.memuler 1 line jer.oh xder....pastu tetiber muncul lak 1 lagi tapi agak kabur sikit.ummi perati mende tue lamer taw,sebab confius sangat2.takut pun ader.pas siap mandi, tunjuk kat abbi.abbi lagi la blur sebab dier maner tahu mende2 camni.ummi terangkan la kat dier.baru dier paham.dier tanya ader x.ummi cakap ummi x tahu, tapi ada 2 line.1 line x baper clear sangat.so x leh nak confirm kan.dok risau jugak sebenarnyer nie.

so ummi decide nak gi klinik jer.kebetulan dak irfan batu & selsema so gi klinik untuk cari ubat die jugak.terus msg gitau pegawai kater ummi masuk lewat sikit.dah siap2 sumer tetiber tengok dak irfan tidur lak.die memang biasa bangun pagi kul 5.dalam kul 6.30 ke 7.00 pagi die tidur balik.so nak x nak kene la tunggu die bangun tidur.sementara tunggu dak irfan tidur, abbi sempat lagi basuh keter & motor jap.ummi lak bantai sambung tidur.ngeee.....

tetiber dengar suara orang berbual kat luar.tengok eh ada kawan abbi dari kampung datang.dia menyinggah jap jer.ajak abbi gi teman dia ke KL, tapi abbi cakap abbi kejer petang.then nak antar ummi gi klinik.so x dapat nak teman kawan dia tue.dalam kul 9.00 jugak baru dak irfan bangun.time nie x mandikan die lagi sebab sejuk, sepanjang malam hujan jer.pagi tadi pun gerimis mengundang.

tengok abbi dok leka borak ngan kawan dier, ummi bagi la hint.ummi siap2 pakai tudung bagai.dak irfan pun ummi siap kan jugak.tengok jam dah kul baper da abbi oii....ummi nak gi kejer lagi.then cakap2 dalam kul 9.30 baru kuar umah.terus pecut ke klinik dr fuziah kat bukit changgang, memang selalu gi klinik tue.dr fuziah pun dah kenal dah.sampai klinik terus daftar nama ummi N dak irfan.dak irfan amik ubat antibiotik jerk.pastu ummi nak check mata sekali sebab ketumbit. pastu cakap jugak nak check pregnant sekali.gi la wat UPT lagi sekali.tunggu turn nama kene panggil.sebaik sahaja ummi masuk bilik doktor, tetiber doktor fuziah say tahniah puan....ummi dah melopong.

doktor : assalamualaikum.....
ummi : waalaikumsalam.....
doktor : tahniah puan.....
ummi : ha?betul ker doktor??
doktor : betul, cuber tengok nie..(sambil tunjuk kat kitorang UPT tue..memang nampak 2 line.1 line lagi x clear cam kat umah jugak)
ummi : confirm ni doktor? (still lagi x percaya)
doktor : betul la...cuber tengok betul2....
ummi : tapi 1 lagi tue x clear doktor.cam saya buat kat umah tadi.1 line x clear..(sambil tunjuk line yang x clear tue)
doktor : iyeee...kalau negatif, dia akan tunjuk 1 jer puan.nie 2 line dia tunjuk.
ummi : anak saya baru nak masuk 9 bulan doktor.pastu time saya bersalin haritue saya ceaser...boleh ker doktor....(muler risau nie)
doktor : boleh......tapi risiko tinggi la..kene jaga betul2..
ummi : x memudaratkan saya ker doktor..saya baca kat internet kalau memudaratkan si ibu, leh gugurkan...
doktor : awak nak gugurkan ker.kalau awak gugurkan sekarang, belum tentu lagi nanti awak dapat pregnant lagi taw.orang lain dah bertahun2 usaha untuk dapat anak, awak nak buang lak..(doktor dah bebel dah ni)
ummi : saya bukan x nak doktor.saya nak, saya tahu ni rezeki ALLAH bagi.tapi x awal sangat ker doktor.x memudaratkan kedua2 belah pihak ker....
doktor : kenapa awak x rancang...
ummi : aritue saya nak buat IUD, tapi x sempat nak buat....
doktor :sibuk sangat ke puan....kiter ada 24 jam sehari, ayah pun x suppotr ibu yer...(sambil jeling kat abbi)

sudah..memang sah la ummi pregnant...YA ALLAH......kurniaan Mu ini terlalu awal YA ALLAH...ummi x bersedia lagi sebenarnyer untuk tambah ahli keluarga..lagipun masih terlalu awal, irfan masih kecil lagi...ummi bukan x gembira dengan khabar nie, tapi ntah la....ummi x tahu nak explain camner....tengok muker abbi time tue pun dah lain jer..

 ummi x puas lagi bermanja dengan dak irfan..belum puas lagi untuk meyusukan die..kesian die kecik lagi, dah ada adik nanti....

x per la, dah nie rezeki kami sekeluarga, ummi redha jer la..ummi terima rezeki ALLAH nie dengan hati terbuka.doa ummi, semoga dengan kehadiran baby dalam perut nie dalam keluarga kami, akan bertambah kebahagiaan kami, rezeki kami, kurniaan TUHAN pada kami...

YA ALLAH...Kau pelihara lah anak di dalam kandungan ku ni YA ALLAH....berilah aku kekuatan seperti mana ENGKAU beri aku kekuatan time aku megandung dak Irfan dulu...semoga kehadirannya membawa rahmat ke atas diri kami....amin......

nota ummi : x ready lagi nak beritahu sesiapa..cumer yang tahu abbi, ibu (ummi cakap ummi dah lewat jer), kak lin (sebab dia la yang tegur ummi semalam).

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

2 tetamu comel :

Cik Ayu said...

tahniah..

same situation macam Cik Ayu jugak.. bb Alya 9 bulan, Cik Ayu da preggy lagi. memang terkejut. susah nk terima mula2 tu sebab memang sgt2 x bersedia. fikirkan alya yang kecik lagi, still breastfeed, perlukan lebih perhatian. mcm2 la Cik Ayu fikirkan. at teh end, redha n bersyukur je la nikmat yg dikurniakan

tp anak tu kan rezeki. lagipun DIA Maha Mengetahui..

ummi tieha8384 said...

yer ker cik ayu...tue la semalam dah pikir masak2, N rasa teruja sangat2.....memuler mmg rasa cam x caye, yer la ummi ceaser, irfan kecik lg, sian kat die.BF lg...macam2 la...tapi niler balik umah, pikir betul2 tetiber rasa teruja lak....x sumer org ader peluang nie kan.....

syukur sangat2 pada TUHAN sebab bagi rezeki yang melimpah ruah nie pada kami sekeluarga......