Thursday, August 25, 2011

petue hilangkan angin pasang

okey, firstly ummi nk say tengkiu kat incik googles sebab sudi tolong ummi lagi sekali.credit to incik googles....

okey, nie beberapa tips yang ummi dapat dari incik googles,semoga ianya berguna buat kiter sumer.....

(Biasanya bayi dari usia 1 hari hinggalah ke setahun...paling minimum)
  • Bagi bayi lelaki, ketika di dalam hari lagi, kalau boleh tuamkan bhg bawah kemaluannya dan perutnya dengan jintan hitam(boleh didapati di kedai India menjual ubat). Ini utk mengelakkan bayi dari mendapat kembung dan penyakit pasang. (yang nie kalau ummi tau ummi buat time dalam pantang aritue...huhuhu...terkilannya.....)
  • Bagi bayi lelaki, sebaik2nya, setelah dimandikan, sapukan sedikit Vicks dibawah kemaluannya. Ini untuk menghindar dari penyakit pasang. (rasanya kalau guna mintak yuyi pun okey jer...ummi selalu buat kat irfan....sapu kat perut die, kat tapak kaki N ubun2 sekali..)
  • Gunakan daun sirih yang di layur di atas tudung periuk dan di sapu sedikit dengan minyak kelapa .Agak-agak suam, demah atau tuam pada sekitar perut, pusat, ari-ari dan di sekitar kemaluan bayi ( terutama bayi lelaki yang selalu di serang angin pasang ).
  • Gunakan ramuan herba jintan yang di campur dengan beberapa herba yang lain .Masukkan ke dalam ikatan kain ( seperti ikatan sup bunjut adabi). Panaskan di atas tudung periuk dan agak-agak suam , tuam di kawasan yang di sebutkan tadi.
  • Tuam guna lada hitam../ biji sawi yg goreng dlm kuali tanpa myk. Lepas tu bungkus dgn kain baru tuam pada sekitar perut, pusat, ari-ari dan di sekitar kemaluan bayi ini dilakukan setiap hari lepas mandikan dia waktu pagi/ ptg...
  • Tuam dengan pasir yang dicampur halba yang dipanaskan atas api dlm periuk.. jangan panaskan lama2, nanti terlalu panas lak.. dlm 1-2 minit jerk. Pastu, masukkan dlm kain, buat macam bunjut dan ikat terus tuam perut baby ngan telur dia sekali secara menaik maksudnya, tuam telur bayi dari bawah dan angkat ke atas guna bunjut tuh...
  • Celupkan daun sirih dalam air suam pastu selawat n tekap2 kat area 'anu' die..pastu urut secara menurun dari pinggang( buat dlm keadaan kedua2 belah tgn terbuka)ke tepi kelengkang baby..guna minyak bayi supaya bayi selesa..
rasanya ini dah boleh membantu ummi sikit..info nie memang berguna sangat2 buat masa nie..insyaAllah akan ummi praktikkan kat irfan.semoga angin pasang die x kan berulang lagi.....

nota ummi : kalau kiter selalu urut baby selepas dia mandi, ini akan mengeratkan lagi hubungan ibu dan anak.baby akan merasai kasih sayang kiter....ummi dah alami...perasaan tue sukar nak digambarkan dengan kata2.....

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :