Thursday, July 21, 2011

saat itew.....my baby..part 3

okey, ummi nak sambung citer ummi mengeluarkan si dak tecik tomey nie..hehehhe..jom bace lagik.....

okey, hari pertama tue memang ummi terbaring jer..malam pertama ummi keseorangan sebab mak mertua baru sampai dari kampung.dia tidur kat umah ummi dulu.mak mertua ummi datang sekali ngan abah mertuaku, abg ipar ngan family dia sekali.syahdu la jugak malam tue sebab xder saper nak temankan ummi.abbi cumer dapat teman ummi sampai kul 10.00 malam jer.pas tue dier pun balik.kesian jugak ummi tengok abbi.dari pagi sampai ke malam temankan ummi kat hospital.

dan2 abbi dapat cuti sebab isteri bersalin..suker la tue.....ummi pun suker jugak...hehehhe..okey, sambung balik....pagi hari kedua, ummi terbaring lagi.tapi dah boleh bersandar la.dalam kul 9.00 pagi lebey kurang, barulah nurse bagi baby kat ummi...SUBHANALLAH....first time ummi tengok baby ummi...sayu nyer rasa..perasaan gembira, syukur, sayu semua ada...sukar tuk ummi gambarkan camner perasaan tue..tapi yang pasti memang cukup indah perasaan tu..abbi msg kater nanti dier datang ngan derang sumer.ummi tunggu jer la ngan baby...x lepas ummi pandang muker baby.....sejuk jer hati nie biler tengok wajah dia....nyenyak betul dia tidur.


dalam kul 10.00 pagi abbi datang ngan mak mertua ummi sekali...abah pun ada, abg ipar ngan family dia pun datang sekali..semua suker dapat tengok muker baby.....abbi ada bawakkan ummi bubur.ummi makan ngan lahap ngko....yer la tengah lapar kan.....semalaman x makan nasi, so lantak jer la bubur tue.sedap aper bubur tue..lagi2 abbi yang masakkan untuk ummi.....suker ummi.....so, arie sabtu tue mak mertua la yang jaga ummi.hari kedua tue ummi dah boleh bangun.dah boleh berjalan ke tandas.urine beg yang tergantung tue nurse dah bukak dah..so bebasla ummi berlari ke sana sini berjalan.memang x selesa sungguh biler ada urine beg tue taw....huhuhuhuhu......ummi dah boleh mandi sikit2 la...x selesa rasanya law x mandi ko......

malam kedua tue, mak mertua la yang temankan ummi.abbi dok hangkut toto, bantal ngan selimut sekali tuk mak mertua ummi.hari kedua nie ummi diajar oleh nurse camner nk BF kan baby...muler2 memang kekok abis ngko...yer la, x pernah lagi ummi susukan baby....sekejap style camni, kejap style camtu, kejap ngiring, kejap tegak.....amik ko......hahahahhahha...sumer serba x kena.last2 baby melalak x dapat susu.lastly ummi panggil nurse mintak tolong derang bagi susu kat baby.ummi tunggu jugak biler la derang nie nak bagi balik baby ummi.dah risau jer ummi.baby xder kat sisi ummi..ummi tanya nurse, maner baby..nurse cakap ada derang jaga.ummi x yah risau sebab derang nak ummi rehat secukupnyer....wokeh, cantikk.......ummi pun tidur la dengan berdengkur ko nyenyaknyer......

masuk hari ketiga (ahad), doktor datang check ummi.check jahitan kat perut ummi.then doktor kater ummi ok, baby ok...dah boleh balik da...yeaayyy........melompat suker ummi biler doktor kater ummi dah boleh balik.segala kelengkapan ummi ngan baby abbi dah sumbatkan dalam keter.sebab kitorang kuar ward terus jer berdesup balik kampung....suker ummi sebab ummi dapat bercuti sakan selama 3 BULAN......hehhehheheh.........keluar hospital dalam tengahari, so terus pecut balik ke kampung.seriau jugak sebenarnyer sebab yer la ummi x sihat lagi terus jer balik kampung.perjalanan dari putrajaya ke batu pahat johor amik masa lebih kurang 3 jam..tue pun berhenti jap kat ayer keroh sebab ummi teringin nak makan jagung dalam cawan....hehehe.....pantang pun leh makan jagung lagi yer.....sebab jagung leh menambahkan kolostrum untuk proses BF baby.....

ummi sampai kat kampung dalam kul 4.00 petang gitu....ummi pantang kat umah mak mertua ummi sebab ibu ummi pun baru lepas operate kan..so dia x baper sihat lagi nak jaga ummi nanti...sayu jugak hati nie...ikut hati memang teringin nak berpantang kat umah ibu kiter sendiri.tapi apakan daya, keadaan x mengizinkan.......ikut jer la.....tapi mak mertua ummi jaga ummi sepanjang ummi berpantang memang dia jaga betul2..terima kasih mak ummi ucapkan..segala jasa baik mak sampai biler2 pun ummi xkan luper kan....so, bermula la tempoh ummi berpantang selama 44 hari di kampung.........

notakaki: nanti ummi citer kisah ummi berpantang plak yer.........dah panjang sangat entry nie..nanti bosan plak nak baca.......

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :