Friday, November 9, 2012

melawat kawasan

salam anak2 ummi.... semalam abbi antar ummi gi kejer...abang ikut sekali kan....adik jer yang x dapat nak ikut lagi sebab demam adik belum betul2 kebah lagi.lagipun adik batuk2..kesian plak law bawak gi opis,sejuk..nanti la tunggu adik betul2 sihat baru lah ummi bawak adik gi opis yer sayang...kengkawan ummi kat opis pun selalu tanya pasal adik...belum rezeki adik lagi nak jumpa derang kan...... ok, sebenarnya ummi nak citer pasal semalam petang pas balik kejer.abbi ngan abang dah tunggu ummi kat bawah.cumer ummi x perasan keter abbi parking kat mana..so, lambat sikitla kiter balik semalam..padahal ummi dah turun awal dah...

abbi tanya ummi nak tengok kawasan yang banjir x..ummi nak ajer....jenguk sekali umah sepupu abbi kan....balik tue lalu dengkil, nasib baik dah boleh lalu dah...sepanjang jalan ummi dok jenguk ke kiri kanan....tengok mana yang naik air aritue time banjir..tapi kat dengkil x der lak bekas-bekas banjir..musykil kejap.oh..mungkin kat kawasan pendalaman kot....kat kawasan kampung-kampung...mungkin kampung yang terlibat x nampak dari jalan besar..tapi nampak la kat dewan dengkil tue ramai orang.ada bomba standby jer kat situ.siap ngan sampan bot bagai.camtue jugak kat dewan bukit changgang.ramai juga yang berpindah ke sana.

belok jer ke kiri pas traffic light bukit changgang tue, baru la nampak bekas-bekas banjir.parit penuh lagi ngan air..dan ada juga rumah yang masih lagi tenggelam.kuar ke jalan utama, terus menghala ke jalan masuk RTB...(Rancangan Tanah Belia) kawasan bukit changgang..jalan still lagi putus tapi kenderaan dah boleh lalu dah...masa nak gi tue, abbi x berani lagi nak lalu situ.so kiter lalu jalan jauh sikit..dapatla tengok keadaan sekeliling yang masih lagi penuh ngan air.mana yang kawasan rendah air masih lagi dalam.termasuklah rumah sepupu abbi.balik tue abbi cuber lalu kat tempat jalan RTB tue.sebab kawan abbi cakap boleh lalu....so kite try la lalu..cuak jugak ummi time tue sebab air masih dalam lagi.abang plak kemain lagi suker tengok air yang naik tinggi biler keter lalu....jerit-jerit abang tengok.pas lalu tue abbi berhenti jap kat tepi, tengok keadaan kereta..tetiber radio jadi short plak..wayar short kot....abang dah takut dengar radio bunyi lain macam jer..terus peluk ummi kuat-kuat sampai la ke rumah kak june...

hari nie ummi gi kejer lalu dengkil.kawasan tepi2 still lagi ader air..nie petang x tau la plak nanti balik.semoga air dah surut la hendaknya....tapi hujan kat luar sekarang nie...x tau la kat umah hujan ker x...mintak2 x hujan.law hujan pun jangan la air naik lagi.....ok, dah tue jer citer ummi melawat kawasan banjir..simpati jugak la ngan mangsa-mangsa banjir...eh ummi pun dikira mangsa banjir jugak kan...sebab jalan utama masuk taman umah kiter putus jugak kan.................

p/s : hari isnin ni dah start cuti sekolah dah..selamat bercuti kepada adik-adik yang masih lagi bersekolah yer....hari isnin jugak ummi amik cuti sebab hari ahad tue abbi ajak kiter balik kampung....seronoknyer....hari selasa cuti umum sempena deepavali....rabu kejer,khamis cuti..jumaat kejer......sabtu ahad cuti...huhuhuhuhhu



..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :