Friday, November 30, 2012

moment preggy lagi

salam...
kat sini ummi nak share ngan sumer pasal moment ummy preggy kan adik arietue....kalau ikutkan keadaan sekarang nie memang kami sekeluarga x ready lagi nak tambah ahli....lagi pulak time tue dak irfan tecik lagi..baru 9 bulan...orang kater umur anak 9 bulan tue dah besar untuk terima seorang adik..but bagi ummi terlau kecik lagi..tapi ALLAH dah bagi rezeki buat kami, kami terima dengan hati terbuka....memuler tahu ummi pregnant lagi, memang macam2 perasaan ada.soalan2 yang boleh dikatakan mengarut sumer ada..sumer ummi pikirkan baik buruknya....ummi memang betul2 amik masa time tue untuk terima kenyataan ummi PREGNANT lagi....

sampai kan ummi tanya pada doktor tentang situasi mengandung dalam masa terdekat....antara soklan yang ummi tanya kat dokor tue.......
selamat ker dok saya pregnant lagi?
x per ker saya pregnant lagi?camner ngan baby saya (dak irfan)?boleh ker saya terus menyusukan die?
ada baik N buruk nyer ker x dok saya pregnant lagi nie....
boleh ker saya teruskan kandungan saya nie?
if saya gugurkan boleh ker doktor? (jgn salah faham ye...x terlintas langsung dalam pemikiran ummi untuk gugurkan kandungan ummi tue) nie just tanya sebab nak tambah info SAHAJA!
N macam-macam soklan lagi yang ummi tanya doktor tue.....dan sumernyer doktor jawab ngan jawapan yang buat ummi konfiden untuk teruskan kandungan sampailah akhirnya ummi selamat melahirkan baby (yasmeen) yang comel secara NORMAL...sebab apa orang dok cakap kalau yg sulung ceaser, x mustahil yang kedua pun ceasor jugak..biler dah rasa konfiden tue baru la ummi gitau kat sumer orang...N alhamdulillah rata2nyer menyokong  ummi pregnant lagi...N perasaan pregnant kali kedua sama jugak cam pregnant kali pertama.perasaan teruja tue bertambah lagi biler dapat tahu yang baby dalam perut adalah baby GIRL...

sepanjang pregnant, memang ummi buat apa yang ummi buat time ummi pregnantkan abang dulu..samer jer sumer  cumer alahan tue lebih teruk sikit si adik berbanding si abang...N niat ummi untuk menyusukan abang sampai umur abang 2 tahun memang x kesampaian sebab doktor nasihatkan supaya ummi stop kan susukan abang sebab takut baby x dapat khasiat yang sepatutnya.N alhamdulillah ALLAH telah menoloong ummi..secara semulajadi abang x nak susu badan lagi start ummi pregnant.ummi try jugak bagi, tapi memang abang x nak dah..mungkin sebab die tahu adik dier perlu membesar macam die.syukur sangat2 sebab 2 2 kehamilan ummi cukup senang jaga..N setakat nie alhamdulillah ummi x susah jaga anak2 ummi.

semuanya dipermudahkan olehNya...amin.......sebenarnya setiap orang akan lalui pengalaman yang berbeza..x sumer samer experiance tue..so kepada ibu2 di luar sana, jangan takut jika anda disahkan hamil buat kali kedua dalam masa terdekat...terima la ia dengan hati terbuka sebagaimana anda terima kehamilan anak yang pertama..buat pengetahuan sumer, ummi bersalin kan abang secara CEASER...sebab abang songsang...N sepanjang kehamilan kedua nie ummi x mengalami rasa sakit ker aper ker dekat bekas jahitan tue.....time nak bersalin pun ummi x rasa sakit or menegang ker aper ker...syukur alhamdulillah........alhamdulillah keadaan ummi pun x der la memudaratkan.proses berpantang pun ummi xder mengalami mende2 yang bukan2 or BENTAN ker aper ker..sumernyer OK....alhamdulillah.........

semoga pengalaman ummi nie dapat membantu ibu2 di luar sana yang sedang mencari info atau pengalaman mengandung kali kedua dalam masa terdekat.mungkin banyak lagi pengalaman orang lain yang lebih berguna.saper tahu kan..pengalaman ummi nie mungkin hanya segelintir sahaja......tapi kalau dapat membantu, alhamdulillah la......

ok la....lain kali ummi share lagi apa yang ummi tahu yer......

p/s : esok nak balik kampung.....ummi cuti sampai hari khamis.......meybe ummi xkan update blog sepanjang ummi bercuti....lepas naik cuti baru ummi update yer.......k bye.......

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

6 tetamu comel :

SumeSakan said...

Rezeki tuh...tadah tangan ucap syukurrrr...hehehehehe...

With Julia said...

alhamdulilahhhh...rezeki dari Allah :)

Tiha Sweetie said...

betul tue.....rezeki TUHAN nak bagi kat kiter bukan kiter tahu kan..lagipun setiap anak tue ada rezeki memasing kan....

Aty_Fared said...

betul...selagi tak lalui kite tak kan tau...:) aty pon harap segalenyer dipermudahkan tuk aty gak..insyaallah..:)

Nor Salmi said...

Akak dulupun 3 anak pertama rapat2. Walaupun yg kedua lahir songsang dan yang ketiga uri di bawah Alhamdulillah segalanya dipermudahkan. Nak besarkan merekapun tak susah dan mereka macam kawan sebab hampir sebaya.

izzah said...

alhamdulillah....seronok baca kisah akak bersalinkan anak ke2 secara normal...mmg bg semangat kt sy sbb sy anak pertama pn czer jgk..so,duk terkenang2 risau anak seterusnya kena czer jugak...