Thursday, September 22, 2011

gaji naik @ bonus? : bajet 2012naik gaji kakitangan awam 2011 (Bajet 2012) Perdana Menteri Kaji Bonus Atau Kenaikan Gaji Kakitangan Awam 

Datuk Seri Najib Razak sedang mempertimbangkan bonus lumayan atau kenaikan gaji bagi 1.3 juta kakitangan kerajaan bakal diumumkan menerusi Bajet 2012 untuk menangani kenaikan kos sara hidup dan juga menjamin sokongan tenaga kerja sektor awam pada pilihan raya umum ke-13.
Kami difahamkan perdana menteri telah meminta Kementerian Kewangan agar mengkaji kos kedua-dua opsyen itu.
Langkah itu mirip pendekatan diambil bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2007, setahun sebelum menjelang pilihan raya umum ke-12.
Ketika itu Abdullah mengumumkan kenaikan gaji bagi 1.02 juta kakitangan awam sehingga 35 peratus dan menaikkan kadar bantuan sara hidup sebanyak 100 peratus.
“Najib sedang mempertimbangkan bonus satu bulan setengah untuk dibayar akhir tahun ini atau menaikkan gaji apabila mengumumkan Bajet 2012. Ia bajet menggunakan segala wang yang ada,”
Baca petikan di bawah:
Najib (gambar) yang juga Menteri Kewangan akan membentangkan Bajet 2012 pada 7 Oktober ini.
Bulan lalu, kerajaan membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam. Kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.
Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Aidilfitri. Ia melibatkan kerajaan kos RM2 bilion.
Kakitangan awam lazimnya dilihat sebagai asas sokongan bagi Barisan Nasional (BN) tetapi perikatan itu berhadapan dengan prestasi buruk pada Mac 2008 meskipun Abdullah mencatatkan penguasaan 91 peratus kerusi di Parlimen.
Najib berusaha untuk keluar daripada situasi 2008 dengan mengumumkan beberapa pembaharuan termasuk mahu memansuhkan beberapa undang-undang termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri sebagaimana diumumkan Khamis lalu.
Berikutan pengumuman ini,berkemungkinan khabar-khabar angin bahawa kenaikan gaji bagi kakitangan awam bakal dilaksanakan.Ini adalah baik bagi menampung segala kos kenaikan yang sangat mendadak sejak 3 tahun kebelakangan ini.Pastinya kenaikan gaji kakitangan awam ini akan menyebabkan banyak spekulasi mengenai harga barang selepas ini, namun kami pasti, ianya mesti mempunyai sebab yang munasabah untuk dilakukan.
Namun begitu,sekiranya kenaikan gaji bagi kakitangan awam tidak dibentangkan dalam Bajet 2012 tidak lama lagi,berkemungkinan besar ianya digantikan dengan pemberian bonus sebanyak sebulan setengah gaji yang dijangka akan dibayar pada penghujung Disember 2011 ini.
Sekiranya anda kakitangan awam kerajaan dan diberi pilihan, mana satu yang menjadi pilihan anda.Kenaikan gaji untuk kakitangan awam? Atau bonus dari kerajaan?
Mana Satu Pilihan Anda?

sumber dari SINI

nota ummi :  if naik gaji, harga barang pun kompem naik sekali.gaji naik 3%, tapi harga barang naik 7%,camner???if bonus lak, dapat sekelepuk banyak.makcik kayo kejap.x sampai 2 3 bulan dan kayap...camno??????

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :