Tuesday, October 25, 2011

lempuk durian

semalam hari isnin ummi x kejer kan coz terpaksa jadi nurse buat dak irfan.die sakit mata.petang tue hujan lebat sangat, buatkan perut kami anak beranak kelaparan.padahal sebelum tue dah melantak makan nasi dua pinggan sorang.biasa la, lauk ikan merah masak sambal, memang peberet ummi N abbi.dua dua bantai tambah nasi.pagi tue ummi dah kuarkan siap2 durian yang abbi dapat time puasa arietue.dah berkurun dok dalam peti, tetiber nak nyahkan dia terus.kasi can kat mende lain lak dok lamer2 dalam peti tue.asyik muker durian tue jerk, bosan taw...tambah lak ummi bukan penggemar tegar durian nie.makan wat cukup syarat sudah...tapi abbi memang antu durian.

niat hati nak wat lempuk durian, leh makan ngan roti.kebetulan lak, ahad pagi tue ummi gi kedai belikan dak irfan roti.pastue abbi balik kejer, beli jugak sebungkus.jadi 2 bungkus, tuk makan 3 orang banyak tue....so, decide nak wat lempuk la..tapi x pernah buat pun before nie.camner nie, nak buat tapi x tahu lak.arietue ada terbaca kat blog kak ana nie,ada resepi serawa durian dia buat.so, ingat2 luper lak resepi dia.terus call ibu kat kampung.memuler x ingat nama lempuk nie...

bu, camner nk buat serawa durian?
apa tue?   (ibu x tahu lak aper tue serawa durian)
ala, yang leh makan ngan roti tue..wat cam jem.......  (penuh gaya ummi terangkan kat ibu taw)
oo..lempuk ker.....  (haa orang jawa panggil mende nie lempuk....)
ha....yer la tue...
senang jerk,panaskan durian tue pastue campurkan ngan gula...
x der bubuh santan ker bu......
boleh jer nak bubuh, tapi x tahan lama law letak santan.....
tapi leh letakkan....
boleh.....

terus kupas eh bukan, pisahkan durian tue dari biji dia.then, kuarkan kelapa parut dalam peti.kasi dia cair sikit.
meh tengok camner ummi buat.

  1. memuler ceraikan aku isi durian dari bijinya...
  2. then, terus masukkan dalam periuk.
  3. campurkan ngan gula.(ikut suker atie korang nak bubuh banyak mana gula tue)
  4. kasi garam secukup rasa.
  5. pastue, tenggekkan periuk atas dapur gas.bubuh sikit air suam dalam periuk tue.
  6. idopkan dapur gas, kasi kacau2 sikit durian tue sampai gula cair.
  7. blend santan (kelapa parut + air suam).
  8. tapis santan tue, terus bubuh dalam periuk tadi.
  9. kacau sampai la pekat.(ada sesengah orang buat cair, ummi buat pekat)
  10. dah mengelegak tue tanda dah masak la lempuk korang.
  11. siap tue dihidangkan bersama roti....
senang kan......saper2 nak cuber, leh la buat.ini resepi ummi.law nak ikut boleh sila la...law ada resepi lain leh la share ngan ummi...luper nak amik picture semalam.ummi minta tolong pakcik google kasi pinjam gambar yer....
nie lempuk durian
nie serawa durian

kenapa yer berbeza....jangan tanya ummi..jawapan ummi tanyala mereka yang pakar yer.....

nota ummi : leh makan sikit jerk.x tahan bau dia..kuat sungguh.....


..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :