Thursday, December 22, 2011

sambal ikan haruan


lamer x update blog nie..ummi x der kesempatan masa sebab hari jumaat arietue ada taklmat pasal SBPA.pastu tengahari ada jamuan.then ummi halfday sebab nak balik kampung ngan mama long.ummi kat kampung sampai hari rabu.pasal apa ummi balik kampung nanti ummi citer lain entry.salah satu sebab ummi balik kampung yerla sebab ummi teringin nak makan sambal ikan haruan @ sambal deplok.sambal deplok nie sambal orang jawa.ramuannya senang jerk.tapi ummi x sempat nak amik gambar sambal tue.nanti2 la law ada kesempatan ummi tepek yer.

sini ummi nak share resepinya,memang cukup2 senang.

1. ikan darat (ikan haruan,ikan sepat,ikan keli.lagi kecik ikan tue lagi sedap)
2. 10-15 biji cili padi (ikut selera memasing.nak pedas lagi, tambah la lagi.)
3.bawah merah ( 2 3 ulas jerk.)
4. bawang putih ( 2 3 ulas jugak)
5. 2 3 ubi cekur @ kencur
6. selai dua daun cekur @ kencur (ikut korang nak letak ke x)

dah tue jerk bahannya.cara dia lak,

1. goreng sampai garing ikan haruan tue.
2.guna minyak yang sama, goreng bawang merah, bawang putih, cili padi (sampai layu)
3.tumbuk bawang merah+bawang putih+ngan cili padi terlebih dahulu.
4. masukkan ikan haruan yang telah dibuang duri @ tulang yer.masukkan isi jerk.tumbuk sampai lumat.
5. last sekali masukkan ubi cekur, tumbuk lagi sampai lumat.

dah boleh hidang dah....lagi sedap law dihidangkan dengan nasi panas2..kecur air liur ummi...sambal nie la ummi bantai makan sampai 3 4 5 kali time kat kampung haritue.sedap sangat2.......best wooo....nikmatnyer tue x leh nak bayangkan.korang cuba baru tau....ummi makan ngan nasi panas +sambail deplok ngan ikan haruan@ sepat goreng..terangkat abis........

dah, ummi nak solat asar nie...sok sambung citer lain plak yer..


..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :