Monday, February 13, 2012

update my second baby


ok, nie sambungan CITER NIE.
meh sambung citer....

ummi masuk dalam bilik, pastu nurse tue tanya cam biasa la kan.ok ker x, ader paper masalah ker.sihat ker x.
pastu terus tanya soklan bawah nie.

nurse : awak dah rasa pergerakan baby belum.
ummi : belum nurse.x rasa aper pun lagi..(ngan muker innocent..)
nurse : xder? jantung baby awak rasa x? (buat muker terkejut)
ummi : x der...sikit pun xder..(muker dah muler cuak)
nurse : eh xkan x rasa lagi.awak dah 20 minggu dah nie.sepatutnyer dah rasa dah......baring kat situ boleh x..(terus bangun)

terus ummi baringkan diri kat tempat pembaringan tue.memuler nurse sapu gel yang sejuk bagai tue...pastu terus dia amik alat pengesan jantung baby.muler la dia teroka perot ummi tue.ummi dok perhati dia wat kejer dia...cermat sunggu nurse nie...lamer jugak dia godek alat tue.adalah dalam 15-20 minit gitu.dia cakap x dapat nak kesan jantung baby.ummi dah muler cuak lagi.dalam hati terus cakap pada baby....sayang, tunjuk kat nurse anak ummi nie sihat sayang..jangan takutkan ummi sayang......

last2 x jumpa jugak jantung baby.then terus nurse tue refer pada doktor.tapi boleh x doktor tue cakap awak awal lagi nie.biasanyer kandungan kedua dan seterusnya memang lewat sikit nak rasa.tempoh biasernyer 18 ke 22 minggu.awak baru 20 minggu.uiks, leh lak dia cakap camtu erk.ummi rasa cam x puas hati tol.doktor tue pun tengah pregnant.dia siap cakap tunggu lagi next appoitment..tengok camner.law x rasa jugak, means baby awak dah xder...

sila bayangkan my feeling time nie..oh tidak.sedih, sayu, risau, takut sumer ader hokeh.seorang doktor x patut cakap camtu, macam mana perasaan seorang patient biler ko cakap camtu wahai doktor yang budiman.........kuar bilik doktor, terus text kat abbi.abbi pun cuak jadinyer.

ok, fine.....esok (semalam khamis 09/02/2012).ummi bangun cam biasa kul 5.30am.biaser la bangun awal tuk masak bubur dak irfan.tetiber ummi rasa nak pitam.kepala rasa berat  yang amat sangat.siap tanak beras tunggu mendidih, ummi dok jap.eh x leh jadi nie.matikan dapur gas, terus baring semula.kepala nie rasa pusing semacam jerk.pejam mata, bukak mata, still samer jugak.then decide tidor jerk.seb bek dak irfan lom bangun lagi.tetibe abbi text (abbi kejer malam) tanya ummi dah bangun belum.terus ummi call abbi.

ummi : abbi....
abbi : ye...kenapa mi...
ummi : ummi rasa nak pitam..kepala pusing...
abbi : kenapa tue.ummi ok ker x nie...
ummi : ummi rasa x ok nie.rasa cam nak muntah ada.kepala pusing sangat...
abbi : irfan dah bangun belum....
ummi : belum....
abbi : ummi rehat dulu.tidor dulu.law irfan bangun, bagi die susu then masukkan dalam buai jer.ummi rehat jerk tunggu abbi balik ok...
ummi : ok.....

memang ummi rasa x larat sangat.x lamer pastu dak irfan bangun.dah start rutin die harian.bangun tidor ajak orang main dulu.ummi biar dulu die bangun.dan rutin harian die bangun pagi mesti die bobot....(berak).ummi cuba gagahkan diri bangun bawak die gi bilik air.sampai bilik air, ummi letak dak irfan sebab ummi rasa nak muntah.memang ummi muntah.pas bersihkan dak irfan, ummi buatkan die susu.then baring sebelah die, cakap ngan die...

ummi : irfan, ummi sakit......ummi x sihat....irfan jangan nakal2 erk...
die seperti faham apa ummi cakap.pas susu, die cuber urut kepala ummi,then kiss ummi.cuber nak cakap something yang ummi rasa die nak sampaikan maksud suh ummi rehat.die duduk jer kat sisi ummi sambil mata die renung mata ummi.sayu jer rasa time nie.............

pastu, ummi cakap ngan die, irfan masuk buai yer..ummi x dapat nak main ngan irfan pagi nie..ummi masukkan die dalam buai, die diam jer.x lamer pas tue die sambung tidor.alhamdulillah anakku ini mendengar kata dan faham keadaan ummi die yang x sihat.ummi sambung tidur sebab ummi rasa memang x larat sangat2.

then sekali lagi ummi muntah..badan nie rasa x bermaya sungguh.abbi balik pun ummi x sedar.time tue la baru dak irfan bangun semula.abbi belikan ummi breakfirst, ummi makan sikit then keluar balik.ummi rehat biler dah rasa ok sikit, abbi bawak ummi gi klinik.then ummi text kat boss kater ummi MC.gi klinik ummi cakap la pasal baby tue.

then doktor fuziah, ummi dah biasa ngan dia.terus buat scan kat ummi.dia kata ummi baru 17 minggu.ummi betul2 pelik.cakap kat doktor, kat klinik kerajaan kater ummi dah 20 minggu.mana satu betul nie doktor.dr fuziah cakap memang ada kemungkinan dia x tepat kiraan tue.arounds tue la...x lari jauh pun.dia suh ummi tunggu 2 minggu lagi, tengok camner...lagipun baby kecik lagi.maybe sehari dua lagi ummi akan rasa pergerakan baby...

ok la law dah dia cakap camtu.sekurang2nyer penerangan dia x buat ummi risau sangat.....

ok, dah abis citer 2 hari lepas.panjang jugak ummi citer yer...ingatkan x mo panjang2, tpi panjang jugak.


p/s : tetiber sakit perut lak..adehh.....

..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :