Monday, October 15, 2012

lahirnya seorang puteri....PART 1

 
hai sayang kamu berdua....
kali nie ummi nak cerita pasal lahirnya adik dalam keluarga kita...
ummi dijangka bersalin pada awal bulan 7 2012.
tapi ummi bersalin awal 2 minggu dari tarikh jangka bersalin...
segalanya bermula pada selasa malam rabu...
malam tue abbi keje petang,so ader la malam tue kat umah.
kul 1.00 pagi ummi terasa perut nie memulas-mulas jer.
rasa lain macam jer, terdetik dalam hati nak bersalin dah ker???
ummi biar jer dulu, buat2 tidur tapi sakit tue datang lagi.
sebab dah kerap sangat sakit tue, ummi kejut abbi.
bi..ummi sakit perut la...
ummi nak bersalin dah ker???jom g hospital cepat....
nasib baik la semua dah siap packing awal2...
terus cuci muka, tukar baju sumer terus pecut ke hospital putrajaya..
dalam keter tue sakit tue dah makin kerap dah...5 minit sekali sakit....5 minit lagi datang sakitnya.
sampai hospital terus ke dewan bersalin.terus check in nama.
nurse cakap wad penuh.kenapa x g hospital terdekat cam banting.
ummi cakap la sini lagi dekat.
then check denyutan jantung baby,check tekanan darah semua..
nurse tengok jalan dah bukak 5cm..terus dia kata dah masa nak bersalin nie..
tukar baju siap2, then dalam kul 2.30 pagi ummi dah kene tolak ke dewan bersalin.
abbi terus masuk jumpa ummi. abbi pegang tangan ummi.bagi kata semangat kat ummi.
time tue memang ummi perlukan abbi sangat2......
mujur abbi ada sepanjang proses ummi nak bersalin.
bila doktor kata teran, ummi teran...
mungkin ini kali pertama ummi bersalin secara normal so xder pengalaman lagi.
abang kan dulu besalin secara caeser kan....fully bius lagi...
teran banyak kali, sampai ummi x cukup nafas.
tenangkan dulu hati n minda ummi teran lagi..
doktor kata dah nampak kepala baby sikit.doktor suruh ummi teran lagi.
tapi ummi dah x larat sangat time tue.benti jap teran
nurse suh teran sebab kepala baby tersangkut kat hidung...
ummi dah pikir keselamatan baby....
ummi tarik nafas, ummi teran sekuat hati...
akhirnya........tepat pukul 3.35am hari rabu 27/06/2012 ummi selamat melahirkan baby girl...
berat baby 2.63kg....bersalin secara normal..
ucapan kesyukuran ummi panjatkan kepada Ilahi atas kurniaan Nya..
kali pertama dengar adik nangis ummi hampir2 menitiskan airmata.
bergenang jer airmata nie melihat wajah comel adik....
syukur alhamdulillah......
perasaan tue x dapat nak digambarkan dengan kata2...
walaupun ummi dah ada pengalaman melahirkan abang dulu..
tapi abang dulu ceaser, ni normal..
dua-dua pengalaman cukup2 bermakna buat ummi..
terima kasih anak-anak ummi sebab berikan ummi peluang untuk melahirkan kamu berdua..
sian kat abbi sebab semalaman tunggu ummi kat luar wad..
disebabkan wad penuh time tue..(ramai orang bersalin rupernyer...)
so ummi ditempatkan sementara di wad bersalin tue jugak..
so, dapatlan ummi dengar macam2 bunyi...
hahahaha..........gelakkan orang yaa kamu ummi..
ada yang terjerit2 nak bersalin, ader la yang meneran sekali baby terus kuar..
tue belum campur suara2 akak misi suh teran.......
hishh..amat-amat mencabar dok kat wad bersalin nie...
bukan senang nak dok sepanjang hari dalam wad bersalin untuk dengar orang bersalin....
thanks to misi2 kat situ sebab bagi ummi rasa pengalaman tue...
oo...dah panjang rupernyer ummi membebel kat kamu berdua...
nanti ummi sambung citer erk..
ummi nak pi solat jap ni....
babai....


..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :