Monday, January 21, 2013

update : balik kampung

salam...
macam yang ummi janjikan arietue ummi update citer pasal ummi balik kampung minggu lepas erk...citer x banyak mana pun tapi jalan nyer banyak..ngeh3...sumer gara2 teman cik ya survey butik pengantin...meh kiter share samer2 erk....

jumaat (pagi)
bertolak dari umah (Bandar seri ehsan), kol 10.00 lebih kurang.sebab lambat gerak anak2 x baper sihat lak..hmmm......mood merundum sikit.....masuk tol kol 11.00am.....singgah jap kat ayer keroh sebab abbi ngantuk...kasi dear can rest jap....

petang (1.00pm) lebih kurang selamat sampai kampung.sampai umah ibu jer, terus panaskan bubur si dak comei yasmeen.suap dea makan, nenek suap abang makan plak.pastue makan tengahari together2 ngan abbi ngan ibu.tengah makan cik ya ngan mak nenek (dayong) sampai.dah janji ngan cik ya nak teman dia g survey andaman petang tue.makan cepat2 terus mandi, solat dulu.siap2 ala kadar, minta abbi siapkan yasmeen.abang terpaksa tinggal kat umah ngan nenek.abbi kata nak betulkan mr wira, abang meybe bawak nanti.ok fine.kuar ngan yasmeen, cik ya ngan mak nenek.destinasi pertama cik ya ajak pi butik mar..belakang carrefour.pung pang pung pang, terus gerak lagi.kali nie gi taman nira.butik ultracentre.kedai baru bukak kot situ. pastu gi cari SAL brother plak kat jalan sultanah...cari punyer cari sampai sesat, x jumpa plak kedai tue..hmm...nama jalan dah betul.tapi mungkin bukan rezeki cik ya kot..pastu terus balik umah sebab dah petang lagipun hujan time tue.yasmeen pun x baper sihat..hmmmm.....

malam tue gi jap umah dayong, pas maghrib gitu terus balik umah parit baru.malam nie turn sini.time tue hujan turun memang lebat la...sampai umah parit baru, atok ngan pak lang tengah sibuk angkat pasir.ummi pelik kenapa la derang nie angkat pasir time malam2...pastu hujan lebat lak tue..sekali masuk umah nampak la nenek ngan maksu tengah dok cedok2 air.ohh....umah ibu banjir......huhuhuhuu...seb baek abang time nie tidur.memuler letak yasmeen dalam bilik ibu dulu.suh maksu tengok2kan.pastue landingkan abang dalam bilik mama long.pastue terus tolong ibu cedok air.ruper2 nyer umah ibu kene masuk air sebab sekarang nie umah ibu tengah renovate dapur.orang yang buat tue x kasi bumbung dulu.dia terus siapkan simen lantai dulu...ummi jadi pelik sebab biasanya orang buat umah siapkan dinding dulu.pastue kasi bumbung dulu.last sekali baru simen lantai.ummi tau pun sebab ayah dulu pun tukang buat rumah jugak.sekarang nie jerk ayah dah x baper nak kuat.so kene upahkan orang untuk buat dapur belakang tue.so biler hujan lebat, air hujan tue masuk dalam umah.abis umah masuk air.

kasi mop lantai sumer biar air kering.hmmmm...dugaan time hujan....sian ibu ngan ayah....pastue borak2 sampai kul 12.00 malam.masuk tidur sumer..hujan time turun lagi..memang lebat la hujan malam tue....sedap woo tidur time hujan law kat kampung.sejuk jer.....tidur pakai selimut tebal...ooo nikmat.......

sabtu
hari nie pun kene temankan cik ya gi survey andaman lagi. kali nie paksa abbi ikut sekali sebab kene jadi driver..so gerak dari umah ibu dalam kul 10.00 pg.gi balik umah dayong terus amik cik ya ngan mak.abah x ikot sebab abah nak gi mancing.....(abah mertuaku ini kaki pancing orangnya..)pastu cik mang sebelah umah nak tumpang kami fi umah menantunyer kat pa yaani...so 5 orang gi satu keter.

destinasi pertama : azidia butik pengantik kat peserai...
destinasi kedua : singgah klinik sebab cari ubat untuk abang ngan adik (adik beradik kene selsema + batuk)
destinasi ketiga : gi singgah makan kat jalan ke carrefour (sekali ngan cik mang......)
destinasi keempat : gi butik firmah kat parit raja....cik ya dah deal nak book andaman sini sebab sebelum nie dia dah gi sini (kat sini pilhan lagi banyak tapi ada yang ummi x puas hati jugak)
destinasi kelima : ikutkan nak gi ayer hitam terus sebab mak nak cari barang terus.tapi sebab adik ngan abang x sihat so cancel.hujan pun renyai2 jer time nie....terus antar cik mang gi parit yaani..

then balik umah terus.....sampai umah rest2 jer kat umah.sebab hujan lagi time nie...kasi abang ngan adik rehat jerk.sian derang x sihat.tue jerk destinasi-destinasi yang kami gi jumaat ngn sabtu kat kampung.nanti ummi update pasal review andaman tue yer.....kot2 leh wat rujukan kat kengkawan yang ngah cari2 butik yang sesuai kan....

ahad (pagi)
gerak balik ke sepang dalam kul 11.00 pg.singgah umah parit baru jap jumpa mak ngah ngan amik baju mama long.sampai umah kat sini dalam kul 1.30 tengahari.abbi terus siap2 gi kejer.petang hujan lebat ummi ngan anak2 kat umah jerk...abis dah citer pasal cuti ummi...

panjang entry kali nie..malas nak buat part2 nie...sekali arung jerk ummi abiskan citer.....lantak la korang baca bosan....dulik la..........belog aku kan...(mood tetiber berubah garang...boleh.....!!!!)


 
..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :