Tuesday, May 14, 2013

kisah abang...

salam..

baru-baru nie anak ummi yang sulung si abang ada mengalami kesukaran untuk buang air kecil.memula kami mak pak nyer x perasan.tiap kali nak kencing, die akan menangis sambil pegang pampers nyer..ummi x perasan kenapa, abbi la yang memuler perasan.biler check, cam ada something yang x normal.terus bawak abang gi klinik dr fuziah.kene plak ngan doktor lelaki yang ummi x suker tue...huhh.....x per la, demi anak kan...biler check, memang sah abang alami saluran kencing buta.tue istilah sains doktor tue la...ummi ikut jerk..doktor nasihatkan sunatkan terus.ohh..anak ummi nak kene sunat????awalnya....tapi biler pikirkan kebaikan abang, ummi ngan abbi decide sunatkan abang terus.doktor terus wat surat refer ke hospital.

dalam bulan 2 kami ada balik kampung.time kat kampung, abang ada merengek2 lagi sambil pegang pampersnyer.bile ibu check, ibu cakap ada merah2 kat bibird nyer.terus haritue jugak kami bawak abang g hospital.bawak abang gi hospital dalam 18/19hb2 tue arie.pas check, doktor bagi tarikh untuk jumpa ngan pakar anestesiologi. appointment abang 26/2/2013.sehari lepas abang genap 2 tahun...ummi dah risau jer tengok keadaan abang.kalau boleh ummi nk buat cepat sebab kesian kat abang.biler dah dapat tarikh appointment tue lega sikit hati ummi nie..law x, risau jer......

lepas seminggu dari tarikh tue, ummi balik ke kampung lagi untuk appointment abang dengan pakar anes.ummi balik kampung 23hb...amaik cuti 25 ngan 26 hb.25 tue besday abang...kami ada buat makan2 sikit untuk abang.memula nak buat meriah sikit, tapi biler dapat tau kes abang tue kami decide buat sederhana jer kat umah tok ayah.ada beli kek untuk abang.kek tue pun last minute hampir nak postpone.biler abbi cakap teruskan jer la sian abang, ummi deal balik ngan kak nabu confirm amik kek tue.tengkiu pada kak nabu kerana memahami situasi ummi time tue..

esoknyer dalam kul 2.00 pm kami dah terpacak kat hospital sultanah nora ismail.ibu ikut sekali time tue.ibu tolong tengok2kan adik time ummi ngan abbi teman abang gi jumpa pakar.nasib baik mak ngah ada kawan kat situ yang tolong amikkna no giliran.jadi kami x der la tunggu lama sangat untuk jumpa doktor.biler dah check segala bagai, doktor terus bagi tarikh untuk buat operation abang.doktor bagi lebih kurang sebulan dari tarikh 26hb tue.iaitu 20hb 3 abang kene jumpa pakar bius untuk sesi penerangan tentang ubat bius.appointment tue sekejap jer, dah siap terus bawak abang gi tengok ikan kat kedai ikan.seronok abang tengok ikan banyak.sampai xnak balik.heheh......layankan jer la sebab esoknyer abang dah kene warded.

malam tue hati nie risau jer, banyak yang ummi pikir.boleh ker abang nanti, camner abang tidur kat hospital nanti.boleh ker abbi handle abang sorang.camner nak jaga abang biler pas operate nanti.cepat ker lambat abang sembuh nanti.macam2 ummi pikir, nak tidur pun payah..yer la, hati ibu mana yang x risau nak hadapi anak yang nak kene operate kan.bercampur baur perasaan nie.ummi doa banyak2 kat TUHAN selamatkan la abang.semoga abang xder paper masalah time operate tue nanti.sebab time abang operate tue nanti abbi yang nak teman abang.

dah panjang jugak ummi bebel nie..nanti ummi buat part 2 plak yer....daa.....banyak gambar ummi nk edit before masukkan dalam belog ni.....

nota ummi : bulan depan genap setahun usia comel.....wahh...cepatnyer masa berlalu










..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :