Tuesday, April 8, 2014

kisah abang...part 3

salam....
rasanya dah lamer sangat kan umm x update belog nie...hmmmm mood masih lagi x kembali2...hadoi....
asek tengok belog orang lain jerk...belog sendiri terbiar..hadehh........mane pegi mood belog dulu haa??????
ok meh sambung citer abang plak......lamer sangat dah terperap kan......

ok, pas abbi cakap camtue, adalah nurse buat annouce minta parents muhammad irfan khalish masuk dalam bilik OT....ummi ngan abbi dah berdebar2 jerk.tapi rasaya abbi kurang debar kott sebab dear dah tahu apa yang jadi...masuk jerk, ummi terus tanya nurse kat situ...


nurse, dah siap ker..macam mana anak saya..ok ker???
x menyabor kan ummi nie.....mesti nurse tue cakap ummi nie x sabar2....tunggu la doktor datang kot yer pon.....nasib ummi x nampak mulut nurse tu terkumat kamit coz dia pakai mask.....

anak puan ok....kami x jadi nak operate dea sebab ada sikit masalah...nanti doktor akan explain kat puan...puan tunggu jer doktor datang kat ward..sekarang anak puan tidur lagi sebab ubat bius tue....kiter tolak die turun ke ward yer.....lepas die sedar nanti puan cuber bagi die minum..tapi kuantiti sikit dulu la, tengok camner....kalau ok baru boleh bagi banyak..jangan bagi die susu dulu yer...seeloknyer bagi minum air masak......biler die ok, x muntah baru boleh bagi susu..kalau die nk makan bagi die makan yer puan......sekarang jom kiter turun bawah.....

errr.......kene tunggu lagi ker..adehhh nie yang malas nak tunggu lagi nie...dah 2 jam kott ummi tunggu..alih2 dibagitau abang x jadi operate..kenapa?apa masalahnya??? dengan hati pasrah kuar la kami laki bini dari bilik OT tue.....kat luar bilik OT mak mertua ummi dah tunggu.....

macamana irfan? dah siap ker.....

ummi serahkan kat abbi untuk explain kat mak sebab ummi x leh nak cakap lagi...takut tumpah kang air mata nie..huhuuh...ummi kan ratu air mata........lagipun ummi x tau lagi kedudukan sebenarnyer kan...kene tunggu doktor explain la kan...kang silap bagi fakta naya plak kang........so turunla kami mengiringi abang yang elok jerk tido ngan x pakai baju lagi ditolak oleh nurse......masuk ward, pindahkan abang kat atas katil, then nurse pun ulang la apa yang dia cakap tadi......then dia suruh tunggu doktor sampai la......tengok muka abang time tidur tue tenang jer.....YA Allah....selamatkan lah anakku YA Allah.........

lamer jugak nak tunggu abang bangun time nie..adalah dalam 2 jam abang tidur...biarlah die tidur......kami pon amek kesempatan jugak la tuk curik2 tidur..hahaha......penat weh...........pastu gilir2 solat dalam ward tue jugak......masing2 x nak kuar sebab tunggu abang bangun.......dalam kul 3 petang kot baru abang celik mata..tue pun die mamai2 lagi......ummi cuber la panggil2 die....kasi die sedar dulu......

abang......bangun sayang..ummi nie.....tengok nenek pon ada jugak.....abang ok???

sambil tue tahan jerk air mata nie dari kuar.......sebak dohh..........sian tengok die time nie.....pas die ok sikit, dah sedar sepenuhnye, terus pakaikan die pampers......huhuhu...sambil tue tengok jugak la kenapa yang x jadi buat tue..ada luka sikit la abang punyer beberd tue sebab doktor kasi tarik kulitnya nak kasi bukak.....merengek jugak la abang sebab pedih kott......ngilu jugak la tengok luka tue...huhuh..nasib baik sikit jer......pastue abang mintak air......sedihnyer rasa time nie..mesti die lapar N haus giler time nie..terus bagi air kosong sikit sikit guna straw.....nampak die ok, x der muntah baru bagi die makan roti....tue pun sikit2 bagi coz takut lagi die muntah..alhamdulillah abang xder muntah pon......dah ok baru bagi die minum susu......dah siap sumer, baru pakaikan abang baju.....

dah dapat tenaga semula, mula la abang tawaf 1 ward lagi......ke depan, ke belakang..sumer patient die tegur....hahha....x padan ngan sakitnya.....nurse pun terkejut sebab abang dah cergas macam xder paper......syukur alhamdulillah abang xder paper....then doktor datang....ramai jugak la yang datang ..semua dok keliling abang.....baru lah ummi tahu kenapa abang x jadi nak operate...memang doktor explain sejelas2nyer........then terdiam jugak la ummi......x setel lagi rupernyer kes abang nie...hmm........tabahlah wahai hati........

doktor cakap abang x boleh dioperate/sunat kan selaki coz biler ditarik abis kulit yang menutupi beberd abang, mereka dapati saluran kencing abang bukan di tempat sepatutnyer......means ianya bukan berada dihujung, tapi ke dalam sedikit.....derang x leh nk buat...kalau nak buat jgak nanti akan ada masalah lain....derang suggest kene perbetulkan kedudukan saluran kencing tu dulu.....kalau kene buat saluran baru, kene tampal or tutup saluran lama....nak tampal tue kene gune kulit abang.....so derang x leh nak sunatkan abang coz takut kulit tue nanti x mencukupi utk tujuan tampal.....

terdiam sekejap ummi time nie..dalam hati hanya TUHAN jer yg tahu...kalau sebelum nie abang ada angin pasang, sekarang masalah lain plak...ummi tanya doktor, adakah ia sebab angin pasang abang time kecik dulu...doktor cakap bukan sebab 2 kes nie berlainan.....dan kes angin pasang abang dah pun selesai.means kedudukan testis abang dah berada pada tempatnyer......(sorry to say macam nie sebab ummi nak bagi faham apa yang doktor cakap)..then doktor sambung lagi penerangan derang....

kt HSNI xder pakar dalam PAEDS....so abang kene refer ke JB sebab hanya kat sana jer ada pakar PAEDS......kalau operate time pakar ada, sekurang2nyer derang leh suggest apa yang perlu dibuat kat abang......

ummi tanya la if saya refer ke hosp putarjaya, boleh x coz saya kejer kt putrajaya.so senang if saya nak ulang alik nanti....doktor cakap kene tanya sana dulu ada pakar PAEDS ker tidak....then derang call kan hospital putrajaya tanya samada ada ker tidak pakar PAEDS.....derang cakap putrajaya xder lagi pakar PAEDS.yang ada kalau kt jhr kt JB la...kalau kat KL HKL ada.....hmmmm.....jauh jugak tue......

nampaknyer ummi kene bincang betul2 ngan abbi, samada nak refer abang ke jb or kl jer.....kene pikir semua situasi......hmmm........then kami amik keputusan untuk refer abang ke KL....nanti ummi akan tanya2 hospital mana yang berdekatan untuk refer abang......petang tue jugak abang discharge keluar ward.....time tue memang susah kami nak buat keputusan..tapi doktor ada cakap kalau boleh biarlah buat cepat coz abang kecik lagi, so kalau paper jadi senang nk cegah or rawat....lagipun buat cepat biar x der paper masalah lain nanti....hmmmm...risau betul ummi time nie.....

balik ke putrajaya, ummi try la tanya sapa2 yang tahu kat mana ada pakar PAEDS yg terdekat.....then makcik ummi ada cakap try la call HOSPITAL SERDANG tanya ada ker x.....terus ummi call hospital serdang......derang cakap serdang xder pakar PAEDS..tapi derang ada pinjam pakar dari HOSPITAL SELAYANG....cumer ada hari nyer.....so ummi decide nak bawak abang ker serdang jer....derang cakap dtg time pakar tue ada, iaitu hari selasa/rabu.....derang suh bawak surat refer tue ke sana baru leh buat appointment.....ummi minta la abbi hantar surat tu dulu.......alhamdulillah dapat jugak hospital yg terdekat utk refer kes abang nie......

ok sampai sin dulu yer...nanti ummi sambung part 4 plak......sebab panjang sangat citer ummi nie.......tunggu yerr....

notaummi : dah dekat setahun rupernyer abang operate....huhuhuhu...alhamdulillah sekarang abang sihat walafiat........


..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

0 tetamu comel :