Thursday, December 27, 2012

yasmeen check up 6 bulan

salam.....
semalam 26/12/2012 ummi bawak adik gi klinik check up 6 bulan....alhamdulillah..adik dah genap 6 bulan hari nie....cumel jer anak dara ummi nie.....sumer orang cakap dea cam baru 3 bulan..hmmmm.....anak dara ummi nie memang comel jer orangnyer.....walaupun adik minum susu kuat tapi pertumbuhan badan adik agak lambat sikit berbanding bayi yang seusia dengan dea..hmm......saper x sedih biler tengok perkembangan si anak yang x baper nak bagus sebenarnyer...ummi cukup2 sedih tapi ummi redha janji adik sihat walafiat...sumer kata itu ini, tapi ummi diam jer sebab ummi yang lebih tahu perkembangan adik camner.berat adik naik tetap naik tapi tiap kali naik x sampai pun setengah kilo.....ok la, dah tersasar ke citer sedih plak......

disebabkan adik still lagi demam semalam so adik x kene cucuk 6 bulan....postpone ke bulan depan punyer date.....sejak demam nie adik x baper aktif sangat, diam jer dea.berat adik semalam cumer 4.9kg jer.... :( hati mana yang x sedih biler dengar berat adik still lagi x melepasi angka 4.hmmmm.......nak buat camner, pelbagai usaha dah ummi cuber buat.orang kata bagi air nasi, ummi bagi.campurkan nestum dalam susu dea pun ummi dah buat.dan hari ahad hari tue ummi start bagi adik makan nestum direct gune sudu..ummi bagi sesudu dua.tengok adik camner boleh terima ker tidak.so far alhamdulillah adik leh terima mende baru.sungguh2 dea makan.ummi lambat suap jer dea dah bising dan menganga-nganga mulut minta disuap.ummi luper snap gambar adik time makan nie...sebab teruja tengok perkembangan adik.

dan petang ahad tue adik start demam...x tahu la dea demam sebab badan dea terkejut kot terima mende baru.ker sebab nak tukar bulan...tue orang tua cakap la.....mengikut pengalaman ummi jaga abang dulu, memang tiap kali nak tukar bulan ada sesekali abang akan demam.dan abang mudah dapat virus demam nie...adik nie baru 2 kali demam.aritue demam siap bawak pi hospital lagi.yer la time tuer adik baru 3 4 bulan....still kecik lagi.demam panas nie jangan dibuat main-main law kene kat anak-anak...BAHAYA!!!!!kita sebagai orang tua kene sentiasa alert dengan suhu badan anak kita.itu pengalaman ummi sebagai seorang ibu.

dan semalam juga adik kene jumpa doktor.doktor pesan bagi adik makan nestum sekali sehari, bubur nasi sekali sehari.means adik kene makan 2 kali sehari.insha Allah sebagai permulaan nie ummi bagi adik makna nestum jer dulu.minggu nie biar adik rasa nestum dulu.then minggu depan ummi buatkan bubur nasi kat adik.doktor cakap adik kene banyak pada lemak.so apa-apa jer makanan adik tambahkan minyak or butter.so lepas nie ummi kene rajin kan diri untuk cari resepi untuk solid food adik.dulu time abang ummi cumer masakkan bubur jer...kali nie ummi nak pelbagaikan lagi...insha Allah mungkin abang pun pasnie banyak makan biler tengok adik dah start makan......
permaisuri hati ummi.......

p/s : semalam pas balik dari klinik terus pecut ke giant banting..baru bukak...so banyak barang yang x cukup ker sebab banyak dah habis...hmmmm........eh ada kes berlaku masa ummi nak balik tengahari semalam..tunggu yer.......


 
..Assabru yuinu alaa kulli amalin..

4 tetamu comel :

Cheq Kaq said...

In shaa Allah..walaupun adik kecik, tapi dia siht dan ceria..:)

Tiha Sweetie said...

In shaa Allah...tue yg penting sebenarnyer....tp nurse selalu kata if berat kurang takut perkembangan otak dia pun jadi lambat.....risau sgt if benda nie berlaku...

With Julia said...

mommy jgn risau tau...bb girl mcm tuh kot...beza ngan bb boy yg kuat minum susu...my bb baru nk cecah 4 bulan hujung bulan dis nih x taulah berapa berat dia...sbb bulan lepas timbang 6.1kg dah....seriau plak takut dia obes huhuhu

Tiha Sweetie said...

julia, hmmm yer la kot...tapi yasmeen nie kuat menyusu..sama cam abang dea dulu....cumer mungkin metabolisme dea tinggi, tue yang berat susah nak naik banyak...ummi agak jer sebab ummi kurus jugak.metabolisme ummi memang tinggi.....wah anak julia 4 bulan dah 6++....mesti bam bam kan....